HomeStiriSecuritate ITGrupările de hackeri susținute de state sunt cea mai mare amenințare la nivel global
Grupările de hackeri susținute de state sunt cea mai mare amenințare la nivel global

Grupările de hackeri susținute de state sunt cea mai mare amenințare la nivel global

Grupările de hackeri susținute de state sunt cea mai mare amenințare la nivel globalUn anuar mondial al celor mai amenințătoare grupări de pirați informatici, dintre care se disting hackerii susținuți de state a fost publicat luni.

Grupul francez Thales, o companie multinațională ce activează și în domeniul securității informatice, în colaborare cu israelienii de la Verint, producători de software de securitate, au publicat, luni, un anuar mondial al celor mai amenințătoare grupări de pirați informatici, dintre care se disting hackerii susținuți de state, scrie deschide.md.

Dintre cele 66 de grupări de hackeri din acest “who’s who” al infracțiunilor cibernetice, 49% sunt considerate a avea origine statală sau sunt susținute de state. În general, prin intermediul ciberspionajului, aceste grupări vizează activități de sabotaj, furt intelectual sau chiar destabilizarea unei situații politice, transmite AFP.

Din restul de 51%, 26% sunt așa-numitele grupări de “hacktivisti” – militanți motivați de diferite ideologii, fie religioase sau politice. Aproximativ 20% sunt grupări de infracționalitate cibernetică motivate de câștigul de bani, iar 5% sunt teroriști cibernetici.

Printre gruparile cele mai periculoase, care au moduri de operare si instrumente sofisticate, domina gruparile din Rusia (4 din primele 10), urmate de cele din China (3 din 10), scrie ziare.com.

Anumite grupari, asa cum sunt in special cele din Rusia si China, isi lasa “semnatura” dupa anumite atacuri pentru “a-si afisa nivelul foarte ridicat de competenta”, conform explicatiilor jurnalistului Ivan Fonterensky, membru al uneia dintre echipele care au contribuit la acest raport.

Gruparile americane de hackeri aplica strategia contrara. Ei aleg sa fie cat mai discreți cu putinta, motiv pentru care pot fi obtinute foarte putine informatii despre activitatea lor.

Pe măsură ce securitatea cibernetică crește în importanță, Thales și Verint au colaborat pentru a descoperi mai multe despre atacatorii cibernetici și tehnicile pe care aceștia le folosesc, cu scopul de a ajuta organizațiile din sectoarele public și privat să detecteze și să anticipeze mai bine viitoarele atacuri. Peisajul amenințărilor cibernetice este extrem de diversificat și cunoașterea inamicilor poate fi foarte complexă în această lume de subterfugiu și decepție, scrie businesswire.com.

Principalele puteri economice, politice și militare din lume sunt ținte principale pentru atacuri cibernetice. 12 țări din lume cu cel mai mare produs intern brut sunt în fruntea listei, conduse de Statele Unite, Rusia, Uniunea Europeană (În special Marea Britanie, Franța și Germania) și China, urmate de India, Coreea de Sud și Japonia.

Sectoarele cele mai vizate de aceste atacuri majore sunt țările și mecanismele lor de apărare, urmate de sectorul financiar, energie și transporturi. Atacurile asupra agențiilor media și a industriei medicale cresc într-un ritm rapid.

Nu în ultimul rând, un număr în creștere de grupuri de hackeri se axează pe vulnerabilitățile procesului de furnizare și în special pe partenerii, furnizorii și prestatorii de servicii mici care sunt folosiți drept cal troian pentru a accesa marile ținte.

Share With: