HomeStiriBusiness & TehnologieGoogle Chrome te avertizează dacă parolele tale au ajuns la hackeri

Google Chrome te avertizează dacă parolele tale au ajuns la hackeri

Google Chrome este cel mai popular browser de pe mapamond. Recent acesta a beneficiat de o actualizare foarte importantă pe partea de securitate.

În contextul în care sute de milioane de parole au ajuns online și cei mai mulți dintre noi folosesc aceeași parolă pe zeci de site-uri, Google face eforturi suplimentare pentru a proteja datele utilizatorilor. Din acest motiv, a introdus o nouă funcție în Google Chrome prin care utilizatorii sunt avertizați dacă parola pe care o folosesc la un moment dat a scăpat pe internet.

Principiul din spatele acestei funcții nu este complet nou. Poți să verifici dacă ai căzut victimă unui atac prin intermediul unor site-uri precum Have I Been Pwned. Tot acolo, poți verifica dacă parola pe care o folosești de obicei a fost prezentă într-o bază de date ajunsă online în ultimii ani.

În loc să intri pe un site dedicat însă, Google facilitează acestă căutare în timp ce te autentifici pe unul dintre site-urile tale preferate. În teorie, a facilitat această verificare și în trecut, dar procesul se desfășura prin intermediul unei extensii separate pe care trebuia să o instalezi manual. Acum, funcționalitatea face parte din browser, atât în versiune de desktop a Chrome, cât și în cea pentru mobile.

În cazul în care intri pe un site problematic, unul care ar putea să-ți fure datele personale pentru că ai căzut victimă unor hackeri, Chrome te avertizează în acest sens. Mi se pare că din totdeauna a făcut-o. Avertismentul cu pricina va veni însă acum mult mai rapid și pe mai multe site-uri, datorită conexiunii permanente cu baza de date Safe Browsing. 

Nu în ultimul rând, dacă Google simte că urmează să-ți tastezi parola contului de Google într-un site care pare să fie o tentativă de phishing, acest gest nu va fi posibil. Această funcție exista și în trecut, cu condiția să ai contul sincronizat cu Chrome. Acum, respectivul detaliu nu mai este la fel de relevant.

Sursa: playtech.ro.

Share With: