HomeStiriBusiness & TehnologieDe ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat să te conectezi la WiFi atunci când nu ești acasă.

Totuși, atunci când te afli în străinătate, situația se schimbă puțin, pentru că se aplică costuri suplimentare pentru fiecare MB de date mobile folosite. Așadar, cei mai mulți vânează rețele publice gratuite la care să se conecteze în aeroporturi, hoteluri și pe străzile orașelor din străinătate pe care le vizitează. Iar asta ar putea fi o problemă.

Avertizarea vine chiar din partea FBI-ului, care îi încurajează pe utilizatorii de internet să nu se conecteze la orice rețea WiFi publică gratuită pe care o întâlnesc în locuri precum hoteluri sau aeroporturi. Spune că acest lucru este, în esență, o invitație pentru actorii rău-intenționați, care pot obține acces la lucrurile din dispozitivul tău.

Care rețele WiFi sunt cele mai sigure

Există câteva modalități prin care te poți proteja de anumite atacuri. În primul rând, ar trebui să privești cu scepticism toate rețelele publice care nu sunt protejate de o parolă. Evident, hackerii vor să-ți fie cât mai ușor să te conectezi la rețeaua compromisă și de asta o dau la liber.

Totuși, există mai multe locuri publice care oferă WiFi gratuit, fără parolă. În aceste cazuri, cel mai bine ar fi să primești confirmarea oficială că aceea este într-adevăr rețeaua operată de hotelul sau aeroportul respectiv.

De asemenea, FBI avertizează că dacă trebuie neapărat să te conectezi la o rețea publică, ar fi mai bine să te abții de la realizarea unor operațiuni sensibile, precum verificarea online a contului bancar sau introducerea unor date de autentificare importante.

Locurile publice sunt nesigure și pentru folosirea porturilor USB

Deși sunt utile, porturile USB din aeroport, cafenele sau alte locuri publice ar putea reprezenta un risc pentru datele tale personale.

Experții diviziei de securitate cibernetică din cadrul IBM X-Force Red au formulat un avertisment foarte serios. Atacatorii cibernetici pot folosi aceste porturi pentru a instala malware pe telefonul tău. De asemenea, le pot folosi și pentru a descărca date de pe acesta, fără ca tu să știi.

Caleb Barlow, vicepreședinte X-Force Threat Intelligence din cadrul IBM Security, întărește ideea și compară conectarea telefonului la un port USB public cu folosirea unei periuțe de dinți găsite pe stradă. Spune că nu știi niciodată de unde vine chestia respectivă.

Alternativele ar fi prizele de perete tradiționale sau propria baterie portabilă.

Sursa: playtech.ro

Share With: