HomeStiriSecuritate ITCât te costă să-ți recuperezi datele furate de hackeri

Cât te costă să-ți recuperezi datele furate de hackeri

Hackerii se folosesc des de atacuri de tip ransomware, prin care intră în posesia unor date sensibile. Apoi, victimelor le sunt cerute sume uriașe pentru a și le recupera.

Atacurile ransomware reprezintă una dintre metodele prin care hackerii caută să facă bani de pe urma multor companii din România. Practic, dacă nu sunt protejate de un antivirus puternic, serverele acestora pot fi sparte.

Infractorii cibernetici intră în posesia unor date sensibile, fără de care compania respectivă nu poate funcționa. Și, de aici încolo, începe negocierea. Evident că cei care impun condiții sunt hackerii. Iar victimele se văd nevoite să scoată din buzunar sumele cerute.

Pentru că, altfel, riscă să pună lacătul pe ușă.

Valoarea medie a unei răscumpărări solicitate unei companii din România pentru deblocarea unor date confiscate, în urma unui atac de tip ransomware, poate ajunge şi la 10.000 de dolari, arată Kaspersky.

De asemenea, persoanele fizice care devin victime ale hackerilor trebuie să scoată din buzunar aproximativ 100 de dolari.

„Răscumpărarea în astfel de cazuri e mare. Până şi în România poate ajunge la 10.000 de dolari. Nu e vorba despre un sistem, ci este vorba despre sute de calculatoare afectate. În cazul persoanelor fizice, din experienţa mea, o persoană din zece este afectată de un atac ransomware, iar suma medie plătită ca răscumpărare este de 100 de dolari. Majoritatea celor care plătesc au de recuperat poze de familie, informaţii personale, amintiri care sunt nepreţuite pentru ei sau lucrarea de diplomă sau o carte la care lucrau. Aproape toţi care au experienţă de genul acesta se învaţă minte şi fac un backup pe un stick sau în cloud”, explică reprezentanții Kaspersky.

Numărul de atacuri ransomware este în scădere, dar, chiar și așa, tot se mai găsesc suficiente victime și mulți hackeri știu asta.

” (…) avem creştere pe ransomware-ul direcţionat care înseamnă că atacatorii se preocupă de fiecare atac asupra unei organizaţii, adică poate să dureze şi două săptămâni pregătirea, perioadă în care obţin credenţiale, parole, după care de obicei noaptea lansează atacul”

Potrivit datelor Kaspersky, puţin peste o treime (36%) din companii utilizează, în prezent, servicii de informaţii despre ameninţări, în timp ce 31% dintre respondenţi intenţionează să utilizeze în următoarele 12 luni.

Sursa: playtech.ro.

Share With: