HomeStiriSecuritate ITUniunea Europeană avertizează cu privire la riscurile de securitate ale rețelei 5G
Uniunea Europeană avertizează cu privire la riscurile rețelei 5G

Uniunea Europeană avertizează cu privire la riscurile de securitate ale rețelei 5G

Uniunea Europeană avertizează cu privire la riscurile rețelei 5GÎntr-un raport cu tema riscurile cibernetice asociate reţelelor 5G, Comisia Europeană a tras mai multe semnale de alarmă cu privire la viitorul pieței comunicațiilor din UE.

Comisia Europeană a avertizat miercuri într-un raport asupra riscurilor în creştere ale atacurilor cibernetice comise de entităţi susţinute de guverne, dar s-a abţinut să menţioneze China ori societatea chineză Huawei Technologies printre ameninţări, spre deosebire de SUA, care consideră această societate drept un instrument de spionaj al statului chinez, scrie capital.ro.

Raportul are ca temă riscurile cibernetice asociate reţelelor 5G, reţele considerate ca fiind cruciale pentru competitivitatea economică a blocului comunitar într-o lume tot mai conectată.

”Între diferiții actori potențiali, statele din afara UE sau entități susținute de state sunt considerate cele mai periculoase și cele mai probabile să aibă ca țintă rețelele 5G”, au anunțat într-un comunicat Comisia Europeană și Finlanda, care deține în prezent președinția UE, scrie profit.ro.

”În acest context de expunere sporită la atacuri facilitate de furnizori, profilul de risc al furnizorilor individuali va deveni important în mod special, inclusiv probabilitatea ca furnizorul să fie supus interferenței unei țări din afara UE”, potrivit comunicatului.

Rețelele de conexiune la internet de generația a cincea – tehnologia 5G – prezintă 6 riscuri majore de securitate cibernetică, potrivit raportului. Cele 6 riscuri la securitatea cibernetică decurg din inovațiile-cheie ale 5G și de diversele servicii care vor apărea, precum și din gradul de dependență a sistemelor de un singur furnizor de tehnologie, scrie startupcafe.ro.

Cele 6 riscuri legate de rețelele 5 G sunt:

– O expunere mai mare la atacuri și mai multe puncte de pătrundere în sisteme pentru atacatori.

– Ca urmare a noilor caracteristici ale arhitecturii de rețea 5G și a noilor funcționalități, anumite echipamente sau funcții de rețea devin mai sensibile, cum ar fi stațiile de bază sau funcțiile cheie de gestionare tehnică a rețelelor.

– O expunere crescută la riscuri legate de dependența operatorilor de rețele mobile față de  furnizori.

– În acest context al expunerii sporite la atacuri facilitate de furnizori de tehnologie 5G, profilul de risc al furnizorilor individuali va deveni deosebit de important, inclusiv probabilitatea ca furnizorul să fie supus intervenției unui stat din afara UE.

– Riscuri crescute datorate dependențelor majore de furnizori: o dependență majoră de un singur furnizor mărește expunerea la o întrerupere potențială a furnizării, rezultată, de exemplu, dintr-un eșec comercial și consecințele acesteia.

– Amenințările privind disponibilitatea și integritatea rețelelor vor deveni probleme majore de securitate: apar amenințări la confidențialitate, rețelele 5G urmând să devină coloana vertebrală a multor aplicații IT critice.

Împreună, aceste provocări creează o nouă paradigmă de securitate, ceea ce face necesară reevaluarea cadrului actual de politică și securitate aplicabil sectorului și ecosistemului său și este esențială pentru ca statele membre UE să ia măsurile de atenuare necesare.

Share With: