HomeStiriSecuritate ITUniversitățile, ținta hackerilor chinezi
paginile-false-de-pe-facebook-sunt-vinovate-de-60-din-phishing-ul-de-pe-canalele-de-social-media

Universitățile, ținta hackerilor chinezi

paginile-false-de-pe-facebook-sunt-vinovate-de-60-din-phishing-ul-de-pe-canalele-de-social-mediaAproape 30 de universități americane, canadiene și asiatice au fost victimele unui vast atac cibernetic lansat de către hackeri chinezi care vizau tehnologii maritime militare.

Aproape 30 de Universităţi americane, canadiene şi asiatice au fost victimele unui vast atac cibernetic lansat de către hackeri chinezi, al căror principal obiectiv, potrivit unor experţi în securitate cibernetică şi oficiali americani, a fost să fure tehnologii maritime militare, potrivit unui studiu, dezvăluie Wall Street Journal (WSJ), relatează Le Point, conform news.ro.

Potrivit acestui studiu – citat de ziar şi realizat de societatea iDefense specializată în securitate cibernetică, Universitatea din Hawaii şi foarte celebrul Massachusetts Institute of Technology (MIT) fac parte dintre cele 27 de instituţii vizate de atac, care datează cel puţin din aprilie 2017.

Potrivit iDefense, universităţile afectate au putut fi identificate deoarece reţelele lor erau conectate la servere situate în China şi controlate de un grup de hacheri chinezi bine cunoscut de specialişti, acelaşi care a piratat întreprinderi aflate în contact cu Marina, cu scopul de a fura informaţii sensibile cu privire tot la submarine.

„Hackerii au trimis universităților e-mail-uri de spear phishing făcute să apară ca și cum ar veni din partea unor universități partenere, dar lansau o încărcătură malițioasă când erau deschise”, conform raportului iDefense accesat de wsj.com, scrie i-hls.com.

Toate cele 27 de universități – inclusiv Universitatea din Hawaii, cea din Washington, Penn State și Universitatea Duke și Massachusetts Institute of Technology – s-a descoperit că au fost lovite de hackeri. Unele universități din Canada și Asia de Sud-Est au fost și ele ținta hackerilor, conform ndtv.com.

Se pare că toate universitățile studiau tehnologia marină sau aveau o facultate cu o calificare relevantă.

iDefense a spus că este foarte sigur că institutul de cercetare oceanografică din a fost spart de hackeri, conform theverge.com.

Grupul de hackeri a primit diverse denumiri de-a lungul timpului de la cercetătorii de securitate. Printre acestea se numără Temp.Periscope, Mudcarp sau Leviathan. Legătura cu guvernul chinez este una neclară, dar deoarece grupul pare să țintească informații militare din Statele Unite, analiștii cred că este probabil ca guvernul chinez să îi sponsorizeze. La fel s-a spus și despre un atac cibernetic al hackerilor care a avut loc în iunie 2018 și care a vizat un furnizor al Marinei americane.

Share With: