HomeStiriSecuritate ITPeste 90% dintre dispozitivele IoT nu folosesc criptarea
ta-problemele-de-securitate-ale-iot-ar-putea-fi-evitate

Peste 90% dintre dispozitivele IoT nu folosesc criptarea

Un raport recent realizat de Zscaler arată că dispozitivelor IoT le lipsește măsuri de securitate de bază, precum criptarea.

Un nou raport care a analizat milioane de conexiuni ale dispozitivelor IoT din rețele companiilor a descoperit că peste 40% dintre ele nu criptează informațiile transmise. Asta înseamnă că un număr mare de astfel de dispozitive sunt expuse la atcuri de tipul man-in-the-middle (MitM), în care hackerii l-ar putea intercepta traficul pentru a fura sau manipula informațiile, scrie csoonline.com.

Noul raport a fost publicat de Zscaler, o firmă de securitate din domeniul rețelelor. Raportul se bazează pe datele de telmetrie colectate de cloud-ul companiei. Acoperă 56 de milioane de transferuri de date ale dispozitivelor IoT de la 1.051 rețele ale companiilor timp de o lună.

Din aceste informații, Zscaler a identificat 270 de profile IoT diferite de la 153 de producători de dispozitive. Dispozitivele includ camere IP, ceasuri smart, imprimante inteligente, televizoare inteligente, asistenți digitali pentru acasă, telefoane IP, dispozitive medicale, video recordere digitale (DVR-uri), media playere, terminale de colectare a datelor, ochelari smart, dispozitive industriale de control, dispozitive de rețea, imprimante 3D, chiar și mașini inteligente și altele.

Astfel, 91.5% dintre informațiile transmise între dispozitivele smart conectate la internet nu erau criptate, scrie compelo.com.

Deepen Desai, vicepreședinte al departamentului de cercetare în securitate și operațiuni al Zscaler spune că „adoptarea rapidă a acestor dispozitive IoT a deschis noi vectori de atac pentru infractorii cibernetici.” Deepen Desai mai spune și că de multe ori tehnologia IoT a evoluat mai repede ca mecanismele menite să protejeze aceste dispozitive și utilizatorii lor.

Majoritatea dispozitivelor smart analizate (52%) sunt dispozitive digitale pentru fișiere media, iar televizoarele smart sunt folosite în proporție de 17%. Dispozitivele de purtat (8%) și imprimantele inteligente (7%) sunt și ele folosite cu regularitate de companii.

Chiar dacă imprimantele nu sunt la fel de folosite, acestea erau cele mai folosite dispozitive responsabile de transferul a 51% dintre informațiile comunicate prin cloud.

Desai atrage atenția asupra faptului că deși securitatea dispozitivelor IoT a fost ignorată deoarece nimic nu este stocat pe aceste dispozitive, atacul botnet-ului Mirai a lustrat felul în care companiile pot fi expuse din cauza acestor dispozitive conectate.

Share With: