Mozilla publică o listă a cadourilor „smart” nesigure
Deoarece se apropie luna cadourilor, cei de la Mozilla au publicat o listă de cadouri cu dispozitive conectate la internet care nu au o securitate suficient de bună.
Dacă plănuiești să alegi drept cadou un nou dispozitiv inteligent pentru cineva drag ar fi recomandat să verifici dacă este unul bun sau nu. Nu contează să fim atenți doar la calitatea camerei sau a aparatului de numărat pași, ci și la practicile de securitate și intimitate ale companiilor care vor colecta (și vinde) informațiile pe care le produce. Mozilla a creat o listă cu 70 de dispozitive, ordonată în funcție de gravitatea problemelor descoperite, cuprinzând o gamă largă de dispozitive, de la Amazon Echo la ursuleți de pluș inteligenți, scrie techcrunch.com.
Fiecare dintre cele 70 de jucării și dispozitive a primit o notă în funcție de mai multe criterii: ce date colectează, dacă informațiile colectate sunt criptate în momentul transmiterii lor, cu cine sunt împărtășite informațiile, ți se cere să schimbi parola setată din fabrică și ce e cel mai rău lucru care se poate întâmpla?
Unele riscuri de securitate sunt inerente pentru fiecare produs, dar altele sunt cauzate de companiile producătoare care nu respectă practici de securitate precum respectarea ștergerii contului, neîmpărtășirea informațiilor cu alte părți și așa mai departe.
De multe ori securitatea se află mult prea jos pe lista de priorități a companiilor producătoare de dispozitive conectate la internet, scrie wired.com.
Ghidul intitulat „Privacy Not Included” al Mozilla este realizat al doilea an consecutiv. De asemenea, acesta include noi cerințe minime de securitate și premiază obiectele care obțin note mari din punct de vedere al securității.
„Vrem să oferim oamenilor informații despre cum să ia decizii informate când cumpără cadouri care sunt conectate la internet”, spune Ashley Boyd, vice president of advocacy al Mozilla. „Aceste produse devin din ce în ce mai populare. Și în unele cazuri este ușor să uităm că sunt conectate la internet.”
Ceea ce este surprinzător este că 33 dintre produsele testate de Mozilla și-au câștigat aprobarea. Fanii Nintendo Switch, Google Home și Harry Potter Kano Coding Kit pot fi mai liniștiți. Mozilla a subliniat șapte produse care au probleme serioase de securitate, spre exemplu fierbătorul Anova. De asemenea, au obținut puncte puține DJI Spark Selfie Drone (deoarece nu are criptare, nu cere utilizatorilor să schimbe parola), drona Parrot Bebop 2 (fără criptare, o politică de confidențialitate complexă) și cel puțin un dispozitiv de monitorizare al copilului.
Boyd a mai precizat că numărul de produse testate este mic și că de fapt încearcă să ajute consumatorii în alegerea oricărui produs folosindu-se de întrebările potrivite și să lanseze o discuție în care producătorii să poată vedea că consumatorilor le pasă de această informație.