HomeStiriSecuritate ITHackeri romani, considerați responsabili pentru deturnarea sistemului de supraveghere video din Washington
hackeri-romani-considerati-responsabili-pentru-deturnarea-sistemului-de-supraveghere-video-din-washington

Hackeri romani, considerați responsabili pentru deturnarea sistemului de supraveghere video din Washington

hackeri-romani-considerati-responsabili-pentru-deturnarea-sistemului-de-supraveghere-video-din-washingtonGuvernul Statelor Unite susține că doi hackeri români au preluat controlul asupra a 65% dintre camerele de supraveghere din Washington.

Conform plângerii înaintate de Curtea de apel a Districtului Columbia, guvernul a spus că doi hackeri au atacat din Afara Statelor Unite și au reușit să se infiltreze în majoritatea camerelor de supraveghere montate în oraș în urma unei campanii de șantaj, scrie wccftech.com.

Atacul a avut loc la începutul acestui an, în luna ianuarie. Hackerii au preluat controlul asupra a 123 din cele 187 de camere de supraveghere montate în oraș și care sunt folosite de poliție. Cei doi suspecți identificați de guvernul Statelor Unite sunt Mihai Alexandru Isvanca și Eveline Cismaru. Aceștia sunt acuzați că au încercat să șantajeze persoane pentru a obține bani și alte bunuri de valoare.

Cei doi hackeri mai sunt acuzați că au deturnat computerele folosite pentru a reda imaginile de pe camerele de supraveghere pentru a distribui ransomware prin e-mail-uri. Un agent al Secret Service a declarat sub jurământ că hackerii voiau să folosescă malware pentru a bloca computerele victimelor și pentru a cere o răscumpărare de la victime pentru a le permite din nou accesul.

Cei dela Secret Service spun că au descoperit deturnarea pe 12 ianuarie 2017, când computerele la care erau conectate camerele video au încetat să mai fie conectate. Investigațiile ulterioare ale computerelor au descoperit că persoane neautorizate le foloseau și instalaseră programe neautorizate de poliție. Dovezile includeau distribuirea ransomware-ului Cerber de către cel puțin un computer, scrie scmagazine.com.

Nu se cunoaște cât timp operația cu ransomware funcționa. Un alt computer al poliției răspândea ransomware-ul Dharma. În plus, mai multe conturi de Gmail au fost găsite pe aceste computere, cel mai probabil fiind folosite pentru a răspândi ransomware.

Investigarea acestor conturi de Gmail și felul în care acestea au fost folosite a dus la identificarea celor doi suspecți prin descoperirea unor conturi pe numele lor.

Secret Service a mai ajutat luna acesta autoritățile române și alți polițiști din alte țări să urmărească și să aresteze cinci cetățeni români care foloseau ransomware pentru a păcălii oamenii.

În plus anchetatorii au spus că Isvanca a folosit adresă IP 86.107.57.138 pentru a înregistra și accesa toate conturile sale de e-mail și că aceași adresă IP a fost folosită pentru a sparge rețeaua unei organizații din Marea Britanie care oferă asistență medicală. Serverele acestei organizații ar fi fost folosite în schema ransomware. Adresa IP a fost verificată, iar furnizorul de internet din România a oferit informațiile despre Isvanca, conform bleepingcomputer.com.

Autoritățile au descoperit că Cismaru l-a ajutat pe Isvanca în urma analizei e-mail-urilor din adresele de e-mail și pentru că aceasta a folosit adresa de e-mail personală (eveline.cismaru@gmail.com) care conținea toate informațiile necesare descoperirii identității sale înclusiv rezervări ale unor bilete de avion.

Isvanca și Cismaru locuiesc în Londra, dar în momentul arestării erau pe aeroportul din București și voiau să plece din țară.

 

 

 

Share With: