HomeStiriSecuritate ITDe la hacker la expert în securitate: Despre cercetătorul care a oprit WannaCry

De la hacker la expert în securitate: Despre cercetătorul care a oprit WannaCry

În 2017, un cercetător în domeniul securității cibernetice, care ajutat la oprirea răspândirii WannaCry, fusese arestat, fiind bănuit că a răspândit un malware care atacă conturi bancare. Recent el a pledat vinovat pentru aceste acuzații.

Un expert britanic în securitate cibernetică, considerat un erou pentru că a contribuit la oprirea virusului ransomware WannaCry, a fost arestat în SUA și a fost inculpat, în 2017, pentru răspândirea malware-ului Kronos care atacă conturi bancare, conform securityportal.ro.

Marcus Hutchins, cunoscut și drept „MalwareTech”, a fost arestat în cadrul conferinței DefCon din SUA. El a fost acuzat, împreună cu alte persoane, că a creat și distribuit programul Kronos, conceput pentru a sustrage informații legate de tranzacții bancare online. Kronos a fost configurat pentru a viza în special sistemele bancare din Regatul Unit, Canada, Germania, Polonia și Franța, conform autorităților judiciare americane.

Marcus Hutchins, în vârstă de 24 de ani a pledat vinovat pentru două capete de acuzare legate de vânzare Kronos, un malware care sustrăgea datele de autentificare ale clienților băncilor. Mulți dintre cei care l-au susținut nu le-a venit a crede că se face vinovat de acele infracțiuni, scrie krebsonsecurity.com.

KrebsOnSecurity a investigat activitatea lui Hutchins și a publicat informații detaliate legate de rezultatele investigației. Un sumar al investigației precizează că Hutchins a început de tânăr să vândă malware, dar mai târziu s-a schimbat și a decis să se dedice securității cibernetice și studierii malware. Cu toate acestea, au existat o serie de indicii conform cărora Hutchins și-ar fi continuat activitatea malware și la maturitate.

Într-o postare pe Twitter și pe malwaretech.com, Hutchins a declarat că a pledat vinovat pentru acuzațiile legate de distribuirea malware înainte de cariera sa în securitate: „Regret aceste acțiuni și accept responsabilitatea deplină pentru greșelile mele. După ce am crescut, am folosit aceleași abilități, de care am abuzat acum câțiva ani, în scopuri constructive. Voi continua să-mi dedic timpul pentru a menține oamenii în siguranță față de atacurile malware.”

Hutchins a pledat vinovat pentru două din cele zece capte de acuzare inițiale. Ambele acuzații sunt pedepsite cu până la 5 ani de închisoare și maxim 250.000 de dolari amendă și până la un an de supraveghere după eliberare. Încă nu se știe când va primi sentința.

Share With: