HomeStiriSecuritate ITConsecințele folosirii de conținut piratat
cert-ro-minarea-de-criptomoneda-este-folosita-pentru-a-obtine-bani-din-atacarea-site-urilor

Consecințele folosirii de conținut piratat

un-angajat-al-institutului-de-inginerie-nucleara-de-la-magurele-descoperit-ca-mineaza-moneda-virtualaFolosirea de programe piratate a dus la creșterea accentuată a programelor ilegitime de mining de criptomonede în 2018.

Cercetătorii Kaspersky Lab au identificat o metodă de fraudă prin care o „mină” de cripto-monede era distribuită și instalată în secret pe calculatoarele utilizatorilor, prin intermediul unor programe piratate, precum cele de editat fotografii sau text, conform start-up.ro.

Minele de cripto-monede au devenit una dintre cele mai importante tendințe din 2017, conform buletinului anual Kaspersky Security Bulletin. Această tendință a fost anunțată anul trecut de către cercetătorii Kaspersky Lab, care au detectat o revenire a software-ului de mining, pe fondul popularității în creștere a Zcash. Doar un an mai târziu, minele sunt peste tot. Infractorii cibernetici folosesc diferite instrumente și tehnici precum campaniile de social engineering sau exploatarea unui soft piratat, pentru a infecta cât mai multe computere.

Numărul utilizatorilor de Internet atacaţi cu programe de mining de criptomonede a crescut constant în prima jumătate a lui 2018, cu un vârf în martie, aproximativ 1,2 milioane de utilizatori fiind atacaţi într-o lună, scrie businessmagazin.ro.

Experţii Kaspersky Lab au investigat contextul economic al izbucnirii febrei criptomonedelor, pentru a descoperi ce a condus la răspândirea ei la nivel global. Au analizat reglementările, preţul la electricitate în primele 10 ţări vizate de programe de mining şi principalii vectori de infectare pentru familiile malware cele mai răspândite.

Analiza arată că nici legislaţia în domeniul criptomonedelor, nici costul electricităţii nu au un impact semnificativ asupra răspândirii malware-ului de mining, ci descărcarea de software piratat şi conţinut fără licenţă.

Numărul total de utilizatori care au întâlnit programe de mining a crescut cu peste 83%, de la 2.726.491, în 2017, la 5.001.414, în 2018.

Procentul de programe de mining detectate a crescut de la 5%, în 2017, la 8% în 2018 – din numărul total de ameninţări.

Numărul total de utilizatori care s-au confruntat cu programe de mining pentru dispozitive mobile a crescut de peste cinci ori, de la 1.986, în 2017, la 10.242, în 2018.

Generând profit pentru atacatori, calculatoarele pe care au fost instalatae aplicații piratate sunt ulterior folosite pentru crearea de cripto-monede, resursele de procesare ocupate în mod abuziv cauzând diminuarea performanţelor resimţite şi creşterea consumului de energie, relatează go4it.

Experţii Kaspersky Lab au descoperit mai multe site-uri care le oferă utilizatorilor posibilitatea să descarce software gratuit piratat – programe şi aplicaţii populare. Pentru a inspira încredere, infractorii cibernetici au folosit nume de domenii asemănătoare cu cele reale. După descărcarea unui astfel de program, utilizatorul primeşte o arhivă care conţine şi un program de mining. Acesta este apoi instalat automat, împreună cu cel dorit.

Arhiva de instalare include fişiere text care conţin informaţii de iniţializare: adrese de reţele de mining (“mining pools”) şi de portofele. O reţea de mining este un server care uneşte mai mulţi participanţi şi repartizează sarcina de mining printre computerele lor. În schimb, participanţii primesc partea lor din cripto-monedele obţinute mult mai rapid decât în cazul în care ar fi folosit doar computerul lor.

Share With: