HomeStiriSecuritate ITCercetătorii în securitate au păcălit pilotul automat al unei mașini Tesla VIDEO
Cercetătorii în securitate au păcălit pilotul automat al unei mașini Tesla

Cercetătorii în securitate au păcălit pilotul automat al unei mașini Tesla VIDEO

Cercetătorii în securitate au păcălit pilotul automat al unei mașini TeslaCercetătorii Keen Security Lab au testat recent mașinile Tesla și au descoperit un mod de a păcăli pilotul automat să intre pe contrasens.

Cercetători în securitate ai echipei Keen Security Lab din cadrul firmei chineze Tencent au folosit recent ingineria inversă pe câteva procese automate ale mașinilor Tesla pentru a vedea cum reacționează acestea când anumite variabile din mediul înconjurător se schimbă, scrie arstechnica.com.

Una dintre cele mai remarcabile descoperiri a fost o metodă de a păcăli pilotul automat să schimbe banda și să intre pe contrasens. Atacul funcționează prin lipirea unor stickere de-a lungul traseului. Acestea sunt aproape invizibile pentru șoferi, dar algoritmii sistemului de pilotare automată care folosesc machine learning le poate identifica drept panouri de semnalizare care spun cum să schimbi benzile. Prin urmare, pilotul automat urmează indicațiile de pe stickere.

Cercetătorii spun că pilotul automat folosește o funcție numită detect_and_track pentru a detecta benzile de circulație și pentru a actualiza o hartă internă cu cele mai noi informații. Funcția afectează mai multe procese care sunt modificate pe baza informațiilor colectate.

La început, cercetătorii au încercat să blureze marcajele care delimitează benzile de circulație pentru a păcăli pilotul automat. Această tactică a funcționat, dar ar fi fost prea greu pentru o situație reală. De aceea au ales mai apoi stickerele într-o încercare de a crea o „bandă falsă”, care a funcționat, scrie forbes.com.

„În scenariul pe care l-am construit, dacă vehiculul știe că banda falsă arată către banda opusă, ar trebui să ignore banda falsă și apoi ar putea evita un accident de trafic”, scrie Keen Labs.

Un alt atac lansat de cercetători ar putea permite controlarea volanului de la distanță și pornirea ștergătoarelor de parbriz. Conform cercetătorilor, controlul volanului ar putea fi fără limite când trece pe pilot automat, dar nu se poate efectua când se trece de pe pilot automat pe condus manual decât dacă viteza este mai mică de 8 kilometri pe oră. În ceea ce privește pornirea ștergătoarelor, acest atac presupune păcălirea sistemului Tesla în a crede că plouă, ceea ce nu ar fi ușor de realizat.

O altă problemă de securitate a modelelor Tesla a fost descoperită de un cercetător în securitate, care online se intitulează GreenTheOnly. Cercetătorul a colectat informații de la vehiculele Tesla Model S, Model X și Model 3 achiziționate din cimitirele de mașini pentru testare și cercetare, conform nakedsecurity.sophos.com.

Aceste „mașini” recuperate din cimitirele de mașini păstrau informații foarte personale necriptate, inclusiv imagini video ale camerelor mașinii, imagini care arătau ce sa întâmplat cu câteva momente înainte de accident, precizează CNBC. GreenTheOnly a declarat în pseudo-anonimitate pentru CNBC că este un hacker alb și este fan Tesla. El menționează că conduce un Tesla Model X.

Necriptarea informațiilor de pe componentele hardware ale unei mașinii care urmează să ajungă într-un cimitir de mașini arată o inconsistență cu privire la intimitatea oferită de Tesla. Șoferii Tesla care au fost implicați în accidente spun că este destul de dificil de obținut de la companie imaginile video dinaintea accidentului.

Un fost angajat al Manheim, o companie care uneori este angajată de Tesla să recondiționeze și să inspecteze mașini, spune că angajații nu efectuează o resetare din fabrică a computerelor mașinilor.

Share With: