HomeStiriSecuritate ITCe se întâmplă când datele personale a milioane de cetățeni sunt sustrase de hackeri?

Ce se întâmplă când datele personale a milioane de cetățeni sunt sustrase de hackeri?

Recent, Bulgaria a suferit o breșă de securitate în urma căreia hackerii au furat datele personale a milioane de cetățeni bulgari și le-au distribuit presei.

Hackeri au furat mii de date financiare personale ale bulgarilor şi le-au distribuit de pe un cont rusesc de e-mail, într-un atac informatic posibil legat de achiziţionarea de noi avioane de luptă F-16 din Statele Unite, a anunţat marţi guvernul de la Sofia, informează Reuters, citat de evz.ro.

„Hackerii au accesat sistemele Agenţiei Naţionale a Veniturilor înainte de a trimite mass-media locale informaţii confidenţiale chipurile de pe serverele Ministerului de Finanţe. Este pentru prima dată când în Bulgaria s-a reuşit furtul a o mulţime de date cu caracter personal”, a declarat ministrul de interne Mladen Marinov.

El a spus că atacul cibernetic s-a produs din cauza deciziei Bulgariei de a cumpăra opt noi avioane de luptă Lockheed Martin F-16 pentru 1, 256 miliarde de dolari din Statele Unite, cea mai mare achiziţie militară de la sfârşitul comunismului.

Potrivit publicatiilor care au primit mailul de pe adresa ruseasca, hackerii au furat datele personale a peste cinci milioane de bulgari, din populatia totala a tarii de sapte milioane, scrie ziare.com.

Atacatorii sustin ca au obtinut 110 baze de date cu un total de 21 GB, scrie zdnet.com.

Printre datele furate se regăsesc nume, coduri numerice personale, adrese de domiciliu si venituri. Cele mai multe informații sunt vechi de ani de zile, datând chiar și din 2007, însă au fost descoperite si date mai noi.

Poliția din Bulgaria a arestat un bărbat în vârstă de 20 de ani, după acest incident care a vizat autoritatea fiscală bulgară, cunoscută sub numele de Agenția Națională pentru Venituri (ANR), scrie technologyreview.com.

Hackerul a furat informații personale sensibile care aparțin la aproximativ fiecare adult din Bulgaria, conform presei locale. Suspectul, al cărui nume este Kristiyan Boykov, conform presei bulgare, ar putea fi condamnat la 8 ani de închisoare. Poliția spune că și alte persoane ar putea fi implicate.

Reprezentanții țării au dezvăluit și și-au cerut scuze în ultima săptămână cu privire la furtul de informații din luna iunie, conform reuters. Datele personale și financiare care aparțin milioanelor de plătitori de taxe au ajuns la jurnaliștii locali prin e-mail. Breșa de informații se extindea pe o perioadă de 10 ani. În e-mail, hackerul descria guvernul bulgar ca fiind unul corupt.

Ceea ce este surprinzător este faptul că hackerul lucra încă din 2017 la o firmă de securitate, numită TAD GROUP, care spune că realizează teste de penetrare a rețelei și evaluări de securitate, scrie grahamcluley.com.

Boykov a fost angajat de companie după ce a descoperit vulnerabilități ale site-ului ministerului educației din Bulgaria. Aceste vulnerabilități i-au permis să acceseze o bază de date cu detalii ale companiilor care oferă stagii de intership studenților. Când ministerul nu a răspuns în cazul acestei probleme, Boykov a mers la o televiziune bulgară cunoscută pentru a dezvălui descoperirile sale.

Această breșă de securitate pune multe semne de întrebare și a atras atenția asupra infrastructurilor cibernetice nescurizate ale guvernului bulgar și poate și ale altor guverne.

Share With: