Ce aplicații reprezintă un risc pentru securitatea telefonului
Aplicații de top din domeniul călătoriilor nu trec de testele de securitate și confidențialitate, iar alte aplicații din Google Play conțin adware periculos.
Un nou studiu care a analizat cele mai populare aplicații de călătorie pentru Android și iOS a descoperit că aceste aplicații nu sunt au o securitate și confidențialitate foarte robuste. Cercetătorii firmei de furnizare de soluții de securitate Zimperium au testat 30 de aplicații de călătorie care vin cu cele mai bune oferte de zboruri, hoteluri, închiriere de mașini pentru a înțelege mai bine cum să administreze riscurile de securitate și confidențialitate ale utilizatorilor, scrie forbes.com.
Conform cercetătorilor, 100% dintre aplicațiile pentru iOS nu au reușit să primească o notă de trecere în ceea ce privește securitatea și confidențialitatea. Aplicațiile de Android au obținut un rezultat mai bun, doar 45% au picat testele de confidențialitatea, dar 97% tot au picat testul de securitate.
Numele aplicațiilor nu au fost făcute publice. În schimb, numele furnizorilor aplicațiilor au fost anonimizate și au primit un pseudonim li un număr de la cercetători. Zimperium nu a făcut publice numele aplicațiilor pentru a permite furnizorilor aplicațiilor să remedieze riscurile de securitate și confidențialitate înainte de a le face publice, pentru a nu ajuta hackerii să profite de pe urma vulnerabilităților. Aplicațiile au fost testate folosind motorul de analiză al aplicațiilor z3A.
Și firma de securitate britanică, Sophos, a emis un nou raport cu privire la 15 aplicații mobile de Android care conțin adware. Aceste aplicații populare au strâns fiecare peste 1,3 milioane de descărcări. Conform Sophos, aceste aplicații mobile nu doar conțin adware ci se și ascund pe dispozitivul utilizatorului, scrie ibtimes.com.
Asta înseamnă că aplicația poate și să spioneze utilizatorul și să obțină informații importante fără permisiunea acestuia. Din fericire, Sophos a reușit să urmărească toate aceste aplicații și să obțină detalii importante despre ele. Firma de securitate a postat deja o listă cu aceste 15 aplicații malițioase: Flash On Calls & Messages, the Read QR Code, Imagine Magic, Generate Elves, Savexpense, QR Artifact, Find Your Phone: Whistle, Scavenger – – – speed guard, Auto Cut Out Pro, Background Cut Out, Photo Background, ImageProcessing, Background Cut Out New și Auto Cut Out.
Sophos a detaliat modul în care funcționează Flash On Calls & Messages. Aplicația malițioasă afișează un mesaj de eroare când este lansat și redirecționează utilizatorul Android către aplicația Google Maps din Play Store. Astfel, aplicația reușește să păcălească utilizatorul că Google Maps este sursa problemei. Apoi, aplicația își ascunde poza, făcând mai dificilă eliminarea sa de pe dispozitiv.
Sophos a explicat pentru TechRadar cum poate fi găsită și eliminată o astfel aplicație. Primul pas este accesarea meniului de Setări și apoi selectarea meniului de Aplicații și Notificări. Acolo vor apărea cele mai recent deschise aplicații mobile.