HomeStiriSecuritate ITBreșă Instagram: Datele a milioane de influenceri și celebrități au fost făcute publice

Breșă Instagram: Datele a milioane de influenceri și celebrități au fost făcute publice

O bază de date, găzduită de Amazon, care conține informații de contact a milioane de influenceri, celebrități și conturi de brand de pe Instagram a fost găsită online.

O bază de date care conține informațiile a milioane de influenceri, celebrități și conturi de brand de pe Instagram, inclusiv datele de contact, a fost găsită online fără a fi securizată cu o parolă. Aceasta ar aparține unei firme din Mumbai (India) de publicitate pe social media, numită Chtrbox. Compania în cauză spune că informațiile legate de scurgerea de date sunt inexacte, scrie economictimes.indiatimes.com.

TechCrunch a fost primul site care a raportat, luni, că baza de date Instagram, care era găzduită de Amazon Web Services, a fost găsită online, de un cercetător în securitate, expusă fără parolă. Avea 49 de milioane de înregistrări cu utilizatori de Instagram și a dus la Chtrbox.

Potrivit TechCrunch, fiecare inregistrare contine date publice de pe conturile de Instagram ale influencerilor, inclusiv descriere profilului, imaginea de profil, numarul de urmaritori, daca detin un cont verificat, locatia si informatii de contact private – cum ar fi adresa de e-mail si numarul de telefon ale proprietarilor conturilor de Instagram, scrie wall-street.ro.

Baza de date a fost descoperita de specialistul in securitate cibernetica Anurag Sen, care a alertat publicația de tehnologie intr-un efort de a gasi proprietarul si de a securiza datele.

Fiecare înregistrare din baza de date conținea un calcul bazat pe numărul de urmăritori, nivelul de angajament, reach și numărul de likeuri pe care le aveau, care determina valoarea fiecărui cont de Instagram. În funcție de acest calcul, compania indiană decidea cât îi plăteau pe influenceri, scrie startupcafe.ro.

Mai multe persoane ale căror informații au fost găsite în baza de date au fost contactate și au confirmat că acelea au fost adresele lor de e-mail și numerele de telefon folosite pentru a configura conturile lor de Instagram. Totuși, aceștia au declarat că nu au nici o legătură cu firma Chtrbox din India.

La scurt timp după TechCrunch a contactat compania din Mumbai, Chtrbox a scos din online baza de date. Pranay Swarup, fondatorul și directorul companiei, nu a dorit să comenteze situația și nici nu a oferit detalii despre modul în care firma a obținut adresele private de e-mail și numere de telefon ale conturilor de Instagram.

Ca răspuns la întrebările Economic Times, Chtrbox a spus că o anumită bază de date cu influenceri a fost expusă din greșeală aproximativ 72 de ore și că această bază de date nu conținea informații personale sensibile și conținea doar informații disponibile din domeniul public sau precizate de influenceri, scrie economictimes.indiatimes.com.

Share With: