Blocajul din SUA amenință securitatea cibernetică a unor site-uri guvernamentale
Blocajul parțial al guvernului federal al Statelor Unite începe să aibă un impact negativ asupra securității web, afectând site-urile guvernamentale.
În Statele Unite, Trump a produs cel mai lung blocaj guvernamental din istoria SUA. Acesta afectează 800.000 de functionari care nu si-au luat salariile. Blocajul care afecteaza o parte a administratiei federale americane a devenit cel mai lung din istoria SUA in noaptea de vineri spre sambata, intrand in cea de-a 22-a zi, conform ziare.com.
Aceasta oprire partiala a functionarii administratie federale, care a inceput la 22 decembrie, a depasit cele 21 de zile de “shutdown” din timpul mandatului lui Bill Clinton din 1996.
Netcraft, o companie din Marea Britanie care se ocupă de securitatea web, a descoperit zeci de site-uri web ale guvernului SUA care funcționau cu certificate de securitate expirate, o situație care ar putea supune vizitatorii unor riscuri, scrie cnet.com.
Site-urile web afectate variază de la Ministerul de Justiție la site-ul NASA, conform Netcraft. Unele site-uri sunt portaluri de plăți, putând pune în pericol informațiile personale ale vizitatorilor, a spus compania, deși CNET nu a putut verifica.
Dacă blocajul persistă, este posibil ca mai multe certificate de securitate să expire fără a fi reînnoite, ceea ce ar putea afecta securitatea cetățenilor SUA, dacă hackerii profită de aceste oportunități.
Certificatele de securitate, care folosesc o cheie criptografică pentru a verifica legitimitatea unui site web, sunt instrumente cruciale pentru o operare în siguranță pe web. Acestea permit criptarea informațiilor transmise și primite de site-urile web de la vizitatori. Fără certificate, instrumentele de securitate nu funcționează.
Blocajul administrației Trump face ca personalul care ar trebui să actualizeze site-urile nu lucrează pentru că nu este plătit. Astfel site-urile web afectate de lipsa certificatelor sunt vulnerabile sau nu funcționează corect, conform Netcraft, citat de telegraph.co.uk.
Deoarece unele site-uri web nu și-au actualizat certificatele de securitate, nu mai funcționează deloc. Certificatele digitale asigură comunicații sigure și trebuie actualizate după o anumită perioadă de timp.
În cazul Ministerului de Justiție, certificatul nu a fost actualizat de pe 17 decembrie, în timp ce site-ului NASA i-a expirat certificatul pe 5 ianuarie.