HomeStiriSecuritate ITAngajații unei centrale nucleare s-au folosit de computere pentru a mina Bitcoin
centrala nucleară securitate

Angajații unei centrale nucleare s-au folosit de computere pentru a mina Bitcoin

centrala nucleară securitateAngajații unei centrale nucleare din Ucraina au conectat computerele la Internet pentru a mina Bitcoin, punând în pericol securitatea infrastructurii critice.

Serviciile secrete ucrainene investighează o potențială breșă de securitate de la o centrală nucleară locală după ce angajații au conectat anumite părți ale rețelei interne la internet pentru a putea mina criptomonede. Serviciile secrete ucrainene consideră incidentul drept o potențială scurgere de secrete de stat datorită faptului că centrala nucleară este o infrastructură importantă, scrie zdnet.com.

Anchetatorii investighează dacă atacatorii ar fi folosit echipamentele de minare ca punct de plecare pentru a intra în rețeaua centralei nucleare și pentru a obține informații de la sistemele sale, precum cele despre protecțiile și apărările fizice ale centralei.

Conform autorităților, incidentul a avut loc în luna iulie, la centrala nucleară din sudul Ucrainei, din apropierea orașului Yuzhnoukrainsk. Nu se știe cum a fost descoperită fapta, dar pe 10 iulie, serviciile secrete din Ucraina au percheziționat centrala nucleară, unde au găsit computere și echipamente special construite pentru a mina criptomonede. Echipamentele au fost găsite în birourile administrative ale centralei și nu în rețeaua industrială.

În timpul perchezițiilor au fost găsite două aparate de minare de Bitcoin în biroul 104 al aripii administrative, împreună cu cabluri de fibră optică și cabluri de rețea. Coindesk a raportat că în aceeași zi au fost descoperite echipamente suplimentare de minare a criptomonedelor la aceeași centrală nucleară. Au fost găsite 16 plăci video, șapte hard disk-uri, două SSD-uri (solid-state drive) și două routere, conform forbes.com.

Angajații care au folosit computerele centralei nucleare pentru a mina criptomonede au compromis securitatea centralei prin intermediul conexiunii la internet. În prezent, rămâne neclar dacă informațiile clasificate au fost cu adevărat accesate sau doar a existat această posibilitate. Rămâne neclar câți oameni sunt implicați în acest incident și dacă vreunul dintre aceștia era membru al forțelor de securitate menite să păzească centrala nucleară.

Acest incident nu este singurul de acest fel. Mai mulți oameni de știință care lucrau la un reactor nuclear din Rusia au fost arestați după ce ar fi folosit unul dintre cele mai bune computere ale țării pentru a mina bitcoin, în februarie 2018, conform securityportal.ro.

Infracțiunea ar fi avut loc într-un centru nuclear federal din Sarov, o zonă secretă înconjurată de garduri cu sârmă ghimpată, locul unde a fost produsă prima bombă nucleară rusească în perioada războiului rece. Computerul care ar fi fost folosit de angajații centrului nuclear nu trebuia să fie conectat la internet din motive de securitate. Cei care operează în cadrul centrului nuclear au descoperit infracțiunea după ce au descoperit conectarea sa la internet.

Și un angajat al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară de la Măgurele a fost descoperit că minează monedă virtuală, în aprilie 2018. Bărbatul își adusese de acasă un computer, pe care l-a conectat la rețeaua electrică a institutului. Cazul a fost semnalat de Ștefan Tănase, security researcher la compania de software Ixia, conform securityportal.ro.

Share With: