HomeStiriSecuritate ITAndroid 10 vine cu noi funcții de securitate
Android 10 vine cu noi funcții de securitate

Android 10 vine cu noi funcții de securitate

Android 10 vine cu noi funcții de securitateGoogle tocmai a lansat ultima versiune a sistemului său de operare, Android 10, pe toate telefoanele Pixel. Noua versiune este axată pe îmbunătățirile de confidențialitate și securitate.

După mai multe luni de teste, cea mai nouă versiune de Android este lansată oficial, fiind deja disponibilă pentru unele smartphone-uri. Android 10 a ieșit din stadiu beta și poate fi implementat de producători pe smartphone-urile proprii. Primele telefoane care pot deja folosi noua versiune sunt, bineînțeles, cele din seria Pixel, dezvoltate chiar de Google, scrie profit.ro.

Dincolo de smartphone-urile celor de la Google, primii terți care lansează update-ul la Android 10 sunt cei de la Essential Phone, compania înființată de fondatorul Google, Andy Rubin, după plecarea de la Google.

Noua versiune de Android este axată pe îmbunătățirile de confidențialitate și securitate, precizează startupcafe.ro.

Înainte de Android 10, puteai permite aplicațiilor individuale să urmărească locația telefonului tot timpul sau deloc. Acum poți permite unei aplicații să urmărească locația doar atunci când aceasta este în uz. De asemenea, aplicațiile vor trebui să anunțe utilizatorul în mod explicit dacă are nevoie de acces la locație în timp ce rulează în fundal.

Cu Android 10, aplicațiile nu pot accesa informații sensibile de pe dispozitiv, cum ar fi codul IMEI sau seria acestuia. În plus, noua versiune de Android schimbă adresa MAC în mod implicit atunci când dispozitivul este conectat la Wi-Fi.

Acest lucru împiedică aplicațiile să transmită informații de identificare despre dispozitivul tău pe serverele controlate de la distanță și reduce șansele să ca datele sensibile de pe telefon să fie accesate de hackeri.

Google limitează accesul aplicațiilor la fișierele stocate pe dispozitiv. Asta înseamnă că o aplicație nu poate accesa alte dosare stocate pe cardul SD decât cel destinat ei. Totuși, aplicațiile încă pot accesa resurse media, cum ar fi fotografiile și videoclipurile, schimbul de date fiind securizat.

Android 10 împiedică, de asemenea, aplicațiile să deschidă noi funcții în background. În schimb, va forța aplicația să ruleze în fundal sau să afișeze doar notificări relevante.

Din punctul de vedere al afacerilor, Android 10 va permite IT-iștilor să blocheze actualizările timp de 90 de zile și să le stocheze sub forma unui fișier consolidat, relatează secundatv.ro.

În plus, companiile pot preveni instalarea aplicațiilor din surse necunoscute atunci când un angajat utilizează un profil de lucru.

Funcția Family Link este acum disponibilă pe toate dispozitivele cu Android 9 sau 10. Părinții pot utiliza aceste instrumente pentru a stabili limite pentru dispozitivele copiilor – cum ar fi o limită de timp (zilnică) pentru utilizarea telefonului, ora de culcare a dispozitivului sau limite de timp pentru aplicații specifice. De asemenea, părinții pot examina aplicațiile pe care copiii le instalează pe dispozitivele lor, precum și cât și când le utilizează.

Odată cu lansarea noii versiuni de Android, marți, Google a lansat și actualizarea de securitate pe luna aceasta pentru sistemul său de operare. Google a confirmat că, pe luna septembrie, a remediat peste 50 de vulnerabilități Android, inclusiv 2 critice și 12 de înaltă severitate, dar și alte actualizări, scrie forbes.com.

Cu toate acestea, ceea ce lipsește din ultima actualizare Android este remedierea unei vulnerabilități de tipul zero-day. Aceasta a fost descoperită de cercetătorii în securitate ai Trend Micro care au raportat-o în martie prin intermediul programului Zero Day Initiative (ZDI). Chiar dacă Google a recunoscut vulnerabilitatea și a confirmat în luna iunie că va fi remediată, nu a dat un termen limită pentru aceasta.

Recent Google indicase că nu va mai fi actualizată, iar cercetătorii Trend Micro au anunțat că vor face publică vulnerabilitatea. Conform cercetătorilor aceasta afectează driver-ul Video4Linux2 care este folosit pentru înregistrarea imaginilor video. Un atacator ar fi putut prelua controlul dispozitivului prin executarea unor comenzi.

De unul singur, defectul de securitate nu permite preluarea controlului prin intermediul internetului, dar ar putea fi folosit de către o aplicație malițioasă, descărcată din Play Store sau din altă parte, scrie tomsguide.com.

Până la remedierea vulnerabilității, cercetătorii recomandă restricționarea interacțiunilor cu serviciul de înregistrare video și evitarea descărcării de aplicații din surse necunoscute. De asemenea, utilizatorii sunt sfătuiți să fie atenți la ce aplicații folosesc pentru a înregistra video sau cer accesul la înregistrarea video.

Share With: