HomeStiriSecuritate ITActualizarea de securitate pentru protecția DNS a decurs fără probleme

Actualizarea de securitate pentru protecția DNS a decurs fără probleme

Înlocuirea generală a cheilor care securizează adresele de internet a fost completată de ICANN fără probleme după ce compania a susținut că ar fi putut opri funcționarea internetului timp de 48 de ore, week-end-ul trecut.

ICANN (Internet Corporation of Asigned Names and Numbers) a realizat, la sfârșitul săptămânii trecute, operaţiuni de mentenanţă pentru schimbarea cheilor criptografice care protejează DNS-urile Internetului. Aceasta mentenanţă este necesară în ziua de azi, pentru a proteja utilizatorii de atacuri cibernetice. Numărul lor este în creştere în ultima vreme. Comunicatul oficial de presă menţionează că nu toată lumea va fi afectată de picaj şi asta va depinde mult de furnizorul de servicii Internet şi dacă acestea s-a pregătit sau nu de mentenanţă, conform gadgetzone.ro.

Impactul acestor lucrări se poate reduce dacă providerii au extensiile de securitate pentru sistemele lor activate. ICANN a avertiza că ar putea exista întreruperi ale funcționării unor platforme online, servicii de plăţi, tranzacţii online şi altele de gen, pe tot parcursul sfârșitului de săptămână. S-a precizat și că este posibil ca 99% dintre utilizatorii de pe tot globul să nu observe nicio problemă.

Este prima schimbare de acest fel pe care ICANN, organizația internațională care gestionează registrul global al domeniilor de internet o face în ultimii 8 ani, scrie startupcafe.ro.

Primul algoritm de criptare pentru domeniile de bază din internet, cum este domeniul .com, cel mai utilizat la nivel global a fost implementat în 2010.

“Este o mișcare importantă, în concordanță cu misiunea ICANN, care trebuie să asigure un DNS sigur, stabil și rezistent”, a afirmat președintele Consiliului ICANN, Cherine Chalaby.

În ciuda avertizărilor că conexiunile la internet vor ceda, operațiunea a fost efectuată cu succes, conform dailymail.co.uk.

Unii utilizatori au raportat că au avut probleme în accesarea unor pagini web sau efectuarea unor tranzacții în primele ore ale activității de înlocuire a cheilor de criptare, dare multe dintre aceste probleme s-au remediat rapid, conform ICANN.

Internetul a evoluat rapid, dar multe măsuri de securitate DNS nu au ținut neapărat pasul. Multe site-uri web folosesc DNS Security Extensions (DNSSEC) care folosesc chei de criptare pentru a se asigura că informațiile DNS vin de la adresa corectă, pentru a preveni falsificarea DNS, care inserează o adresă IP incorectă, care ar putea direcționa utilizatorul pe site-uri malițioase.

ICANN a schimbat cheile de criptare ale DNS Security Extension, care sunt folosite în pereche și seunt numite Root Zone Signing Key.

Share With: