Securitatea școlilor la început de an școlar 2019-2020
Aproape 300.000 de elevi încep şcoala luni, în Capitală, iar peste 300 de unităţi de învățământ stat nu au autorizaţie ISU și sunt foarte multe şcoli care nu au servicii de pază şi protecţie asigurate de autorități.
Noul an şcolar va debuta începând cu ziua de luni, 9 septembrie. În Capitală, planul de şcolarizare pe anul 2019-2020 însumează un număr de 294.231 elevi, care vor învăţa în 419 unităţi de învăţământ de stat, respectiv 222 private, au precizat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, joi, pentru MEDIAFAX.
Din totalul unităţilor de învăţământ de stat, 317 nu au până în acest moment autorizaţie ISU. Doar 8 unităţi sunt autorizate, alte 19 fiind în curs de autorizare. 81 dintre unităţi nu fac obiectul autorizării, spun reprezentanţii ISMB. Tot în privinţa siguranţei, a fost ridicată şi problema pazei, a siguranţei elevilor atât în incinta şcolii, cât şi în apropierea instituţiei. Reprezentanţii ISMB au precizat că la nivelul Capitalei, 107 instituţii au pază proprie, 194 prin intermediul unor societăţi specializate, 112 au pază mixtă şi 378 cu supraveghere video. Potrivit datelor aceleiaşi surse, 67 unităţi de învăţământ din Capitală funcţionează fără niciun fel de pază.
Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Antonia Pup, a precizat, joi, pentru MEDIAFAX, că problema siguranţei elevilor ar trebui să reprezinte o temă care să dea de gândit autorităţilor publice locale, în contextul în care sunt foarte multe şcoli care nu au servicii de pază şi protecţie garantată de către autoritatea publică locală.
„Chiar în foarte multe dintre cazuri părinţii sunt cei care achită fondul pentru gardian şi aşa mai departe. (…) Sunt foarte multe primării, din multe judeţe, în care nu se respectă legea şi practic autoritatea publică locală nu finanţează prin finanţarea complementară acele servicii de pază şi protecţie”, declară aceasta.
Însă există și excepții de la regulă. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sector 4, a fost reabilitată și modernizată fosta Școală Genrală Nr. 100 – Colegiul Tehnic “Petru Rareş”, absorbită de Şcoala Gimnazială nr. 190, din sectorul 4 al Capitalei. Complexul inaugurat vinerea trecută, care a costat 9 milioane de lei, cuprinde şcoală, grădiniţă şi after-school, conform news.ro.
Pe lângă reparaţii şi modernizări, au fost derulate şi lucrările necesare obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu. Şcoala (care este avizată ISU) beneficiază de un sistem nou de detectare a incendiilor, instalaţia de hidranţi a fost refăcută, uşile vechi au fost înlocuite cu unele antiincendiu, rezistente la foc timp de 90 de minute.
Potrivit Primăriei Sectorului 4, pentru al doilea an consecutiv, Patrula Şcolară va asigura paza copiilor care învaţă în grădiniţele, şcolile şi liceele din sector.
Singura structură de pază şi protecţie din România, dedicată exclusiv siguranţei elevilor,va avea la dispoziţie în acest an, un număr de 35 maşini inscripţionate, atât cu însemnele Poliţiei Locale Sector 4, cât şi cu cele specifice, precum şi un efectiv de aproximativ 76 de agenţi, care vor patrula în perimetrul unităţilor de învăţământ, în fiecare zi, pe toată perioada orelor de curs, în intervalul orar 08.00-19.00, pentru a-i feri pe copii de posibilele incidente. Acestor dotări li se adaugă şi alte 6 maşini speciale de intervenţie rapidă, în caz de necesitate.
Și elevii şi cadrele didactice din Liceul Tehnologic „Ştefan cel Mare” Vorona, județul Botoșani, au un campus școlar modern realizat cu ajutorul unor finanțări europene. Investiţia a costat 6,5 milioane de euro şi a presupus reabilitarea vechiului sediu al liceului, ridicarea unui nou corp care include şi laboratoare, la care se adaugă ateliere pentru orele de practică, internat cu 98 de locuri, clădire cu zece garsoniere pentru cadrele didactice, cantină dotată cu utilaje ultramoderne, sală de sport şi două terenuri de sport. Campusul, inaugurat în decembrie 2016, se întinde pe două hectare, scrie monitorulbt.ro.
În internat sunt deocamdată doar 12 elevi înscrişi, situaţie explicabilă prin faptul că elevii liceului provin din Vorona, Tudora şi Corni, comune apropiate. Astfel spus, elevii preferă să facă naveta deoarece statul le decontează cheltuielile cu transportul.
Internatul funcţionează la capacitate maximă în zilele în care se organizează aici diferite competiţii sportive, sau olimpiade şcolare. Tot aici sunt cazaţi şi membrii formaţiilor artistice participante la festivalurile organizate în zonă. „În acest an şcolar, vom avea mai mulţi copii cazaţi în internat. Este vorba despre copii care au părinţi plecaţi în străinătate şi care preferă să-i ştie într-un cadrul organizat, cu un program clar de pregătire şi de petrecere a timpului liber. Aici avem supraveghetori inclusiv pe timpul nopţii, pază non stop. Sunt în siguranţă. Încet, încet, vom reuşi să ocupăm internatul”, a declarat profesorul Daniel Lupu, directorul liceului.