HomeStiriSecuritate ITUn nou studiu arată că milioane de utilizatori folosesc parola 123456
Wordpress 4.3 imbunatateste securitatea parolelor

Un nou studiu arată că milioane de utilizatori folosesc parola 123456

Wordpress 4.3 imbunatateste securitatea parolelorUn nou studiu realizat de National Cyber Security Centre din Marea Britanie arată că parola 123456 este cea mai folosită de conturile care au fost sparte.

Analiza National Cyber Security Centre (NCSC) din Marea Britanie a descoperit că parola 123456 este folosită de milioane de utilizatori ale căror conturi au fost compromise. Studiul a ajutat la descoperirea lacunelor despre securitatea cibernetică care ar expune oamenii pericolului de a fi exploatați. NCSC a spus că oamenii ar trebui să lege împreună trei cuvinte memorabile oarecare pentru a le folosi drept parolă puternică, scrie bbc.com.

Pentru primul său studiu cibernetic, NCSC a analizat o bază de date publică cu conturi sparte pentru a vedea care sunt cuvintele, frazele și șirurile de caractere folosite de oameni. Primul în listă a fost 123456, cu apariție care depășește 23 de milioane de parole. Al doilea cel mai popular șir de caractere, 123456789, nu era mai dificil de spart, în timp ce altele din primele cinci cele mai folosite parole includeau „qwerty”, „password” și 1111111.

Cel mai folosit nume în parole a fost Ashley, urmat de Michael, Daniel, Jessica și Charlie. Când vine vorba de folosirea de nume ale echipelor de fotbal din Premier League, Liverpool este pe primul loc urmată de Chelsea.

Ian Levy, director tehnic al NCSC spune că folosesc cuvinte sau nume bine cunoscute ca parolă se supun riscului de a le fi spart contul. „Nimeni nu ar trebui să protejeze informații sensibile cu ceva care poate fi ghicit, precum prenumele, echipa locală de fotbal favorită sau trupa preferată.”

Studiul NCSC a chestionat oamenii și despre obiceiurile și temerile de securitate. Astfel, 42% se așteaptă să piardă bani în fraude online și numai 15% au spus că se simt încrezători că au suficiente informații pentru a se proteja online.

Acesta nu este singurul studiu de acest fel. SplashData publică anual o listă cu cele mai populare și ușor de ghicit 25 de parole ale anului. Lista pentru 2018 a fost realizată prin analizarea a peste cinci milioane de parole care au fost făcute publice online în ultimul an. Primele două locuri au rămas neschimbate pentru al cincilea an consecutiv. Acestea sunt ocupate de „123456” și „password”, scrie gizmodo.com, citat de securityportal.ro.

SplashData a precizat că publică această listă pentru ca cititorii să adopte măsuri de securitate mai bune, mai exact parole mai puternice. Desigur că parolele puternice nu sunt suficiente pentru a garanta protecția totală online, dar este un factor important și cei care folosesc parolele din listă se expun pericolului de a le fi sparte conturile.

NCSC nu a creat această listă pentru a-i face de râs pe cei care folosesc astfel de parole ci pentru a educa publicul cu privire la ușurința cu care un cont poate fi spart – în special dacă depui zero efort în crearea parolei. Analiza a luat în calcul primele 100.000 de parole care se repetă și au fost dezvăluite în breșe de securitate. Informațiile au fost preluate de pe site-ul Have I Been Pwned, scrie forbes.com.

Conform cercetării, parola „Liverpool” a fost descoperită în cazul a 280.723 de conturi sparte. Ceea ce este interesant este că, în prezent, echipa de fotbal se află pe primul loc și în Premier League. Manchester United se luptă pentru locul patru în Ligă, dar se află pe locul patru cele mai folosite parole care folosesc numele echipei de fotbal, scrie espn.com.

Share With: