HomeStiriSecuritate ITȘcolile din București au început să filtreze accesul elevilor la Internet
Școlile din București au început să filtreze accesul elevilor la Internet

Școlile din București au început să filtreze accesul elevilor la Internet

Școlile din București au început să filtreze accesul elevilor la InternetȘcolile din Capitală blochează accesul elevilor la site-uri interzise sau la rețele de socializare cu ajutorul unui firewall.

Școlile din București au început să instaleze sisteme de securizare a rețelelor Wi-Fi, care blochează accesul elevilor la site-uri interzise sau la rețele de socializare, pentru a nu încarca prea mult sistemul online, relatează stirileprotv.ro.

Aproape toate școlile private și-au protejat rețelele, spun specialiștii în IT. În școlile de stat sunt doar inițiative pilot, explică Inspectoratul Școlar București.

Toate cele 418 școli de stat și cele 221 școli particulare din București au în acest moment internet. În timp ce majoritatea școlilor private au rețele Wi-Fi, doar unele școli publice au internet fără fir.

Problema este că fără o protecție specială, rețelele sunt în pericol. Specialiștii spun că viteză scade enorm pentru că elevii accesează ușor site-uri video, site-uri cu conținut indecent sau aplicații de pe care descarcă filme.

Cele mai multe școli private au rezolvat problema cu ajutorul unui așa-numit firewall, dispozitiv care blochează accesul. Lucrurile stau diferit în școlile de stat. Pentru că nu există suficiente fonduri, un proiect pentru toate școlile de stat din București este la nivel de inițiativa.

În 2018, Ministerul Educaţiei promitea internet wireless în 4.500 de şcoli, un proiect în valoare de 210 milioane de lei. Din această sumă, peste 80% – adică 177 de milioane de lei – era asigurată din fonduri europene nerambursabile, conform digi24.ro.

Internetul wireless urma să fie implementat, cu prioritate, în școli de nivel gimnazial. Guvernul îşi propunea, astfel, să ofere acces la internet atât elevilor, cât şi profesorilor şi să faciliteze folosirea unor noi dispozitive de pe care se poate studia – cum ar fi tablete sau laptopuri.

Un raport recent al firmei de securitate cibernetică SonicWall arată că școlile româneşti se confruntă tot mai des cu probleme de securitate cibernetică, precizează securityportal.ro.

Accesul la reţelele WiFi din cadrul şcolii şi introducerea de către elevi a echipamentelor proprii cu acces la Internet (smartphone, tablete) devin provocări tot mai mari pentru mai toate şcolile din România. În ultimul an, mai mult de 80% dintre şcolile care au abordat echipa SonicWall din România s-au plâns de probleme majore întâmpinate în accesarea Internetului şi securizarea reţelelor WiFi în anul şcolar precedent.

În condițiile bugetelor reduse de care dispun școlile, liceele și universitățile românești, provocarea de a construi o rețea WiFi sigură și eficientă, la care să aibă acces toate echipamentele folosite de elevi și studenți în cursul procesului educațional este tot mai mare. În același timp, pierderile totale pe care le pot suferi școlile, liceele sau universitățile, în cazul unor atacuri informatice, pot ajunge la sute de mii de euro, iar refacerea rețelelor și recuperarea datelor sunt operațiuni care pot dura chiar și jumătate de an.

Share With: