Riscurile de securitate cibernetică aduse de viteza mare a internetului
Gabriel Mazilu, fost director adjunct al Centrului Național Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI) spune că o viteză mare a Internetului a atras și riscuri cibernetice.
România a ocupat, în 2018, locul al cincilea mondial în ceea ce privește viteza de Internet, după Singapore, Suedia, Danemarca și Norvegia, lucru care însă a atras, pe lângă beneficii, și riscuri cibernetice, a declarat, marți, în cadrul unui forum de specialitate, Gabriel Mazilu, fost director adjunct al Centrului Național Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI), scrie profit.ro.
“Desi domeniul securitatii cibernetice a fost fundamentat in jurul anului 2008, in Romania, cu ocazia Summit-ului NATO de la Bucuresti, anul 2010 este anul in care tara noastra a reusit efectiv sa demareze constituirea capabilitatilor de securitate cibernetica. Acest lucru s-a realizat pas cu pas, etapa cu etapa, pornind de la o dimensiune strategica, urmand legislatia, politicile sectoriale si o dimensiune institutionala in care s-au dezvoltat capacitati de identificare si contracarare a atacurilor cibernetice. De asemenea, cooperarea internationala si institutionala a fost si este foarte importanta. Anul 2018 a pozitionat Romania in privinta vitezei de Internet, pe locul 5 in lume, dupa Singapore, Suedia, Danemarca si Norvegia. Acest parametru de performanta al Romaniei a adus beneficii pentru mediul economic, dar in acelasi timp si riscuri si amenintari. In multe privinte, criminalitatea informatica din proximitatea Romaniei a profitat si a folosit tara noastra ca “intermediar” al atacurilor de acest fel“, a spus Mazilu, care detine functia de CEO senior adviser Cybersecurity in cadrul Superbet, conform business24.ro.
Acesta a mentionat, totodata, ca, pentru Romania, anul 2019 reprezinta un pas important in domeniul securitatii cibernetice, odata cu adoptarea Legii 362/2018, care transpune Directiva NIS – Networking Information Security, privind securitatea retelelor si a sistemelor informatice.
Cea de-a 5-a generaţie de viteză de transfer în mediul Internet pe telefonia mobilă se va extinde la nivel mondial şi va determina creşterea vitezei de download de 6 ori, existând riscul de creştere a numărului de atacuri de tip DDoS, întrucât 5G va permite interconectarea unei largi game de dispozitive, conform Buletinului Cyberint, publicat de SRI și citat de dcnews.ro.
Autorii raportului semnalează că, în prezent, se dovedesc de real interes pentru atacatori tehnologiile de tip artificial intelligence şi machine learning, prin utilizarea cărora pot fi generate instrumente necesare desfăşurării unui atac cibernetic, precum aplicaţii malware complexe de tip chatbot.
De asemenea, potrivit buletinului, actori cibernetici cu motivaţie strategică sau financiară pot beneficia de uşurinţa compromiterii unor dispozitive IoT, dar şi de nivelul de interconectivitate a acestora în vederea accesării unei reţele. Acest aspect poate facilita crearea şi dezvoltarea unor reţele de boţi utilizate în derularea unor atacuri cibernetice special concepute pentru a afecta disponibilitatea unor infrastructuri IT&C, se menţionează în raport, precizează economica.net.
Aceştia mai subliniază că mediul Cloud Computing-ul este dinamic şi necesită actualizări periodice ale arhitecturii de securitate pentru a proteja sistemul împotriva celor mai noi ameninţări cibernetice, atacurile la adresa acestuia fiind în continuă creştere şi dezvoltare din punct de vedere tehnologic.