O universitate de top din Australia, victima unei breșe de securitate
Un „operator sofisticat” a spart apărarea informatică a Universității naţionale australiane (Australian National University – ANU) și a sustras informații sensibile despre studenți, vechi de 19 ani.
Atacatorii au spart sistemul de computere al Australian National University (ANU) pentru a accesa informații despre studenți care datează de acum 19 ani, a declarat universitatea, marți. Informațiile includ conturi bancare, numere de telefon, adrese, numerele de pe pașaport și de identificare fiscală și informații despre parcursul academic al studenților, scrie dw.com.
Atacul a fost comis de „un operator sofisticat”, conform vicecancelarului Brian Schmidt. El a spus că breșa s-a produs la sfârșitul lui 2018, dar a fost descoperită abia cu două săptămâni în urmă.
„Lucrăm îndeaproape cu agenţiile de securitate ale guvernului australian şi cu partenerii din industria de securitate pentru a investiga mai departe”, a adăugat Schmidt.
ANU din Canberra este una dintre cele mai bune universități australiene, absolvenți săi devenind foști prim-miniștri, oficiali ai cabinetului și funcționari publici.
Breșa a afectat informațiile personale a aproximativ 200.000 de studenți și angajați ai ANU. Un purtător de cuvânt al universității a estimat acest număr de persoane afectate pe baza numărului de studenți și personal înregistrați anual, conform smh.com.au.
Autoritățile au spus că este prea devreme pentru a spune cine se află în spatele atacului sau dacă este legat de o altă breșă care a avut loc acum mai bine de un an, despre care surse din partea agenției naționale de securitate au spus că a fost lansat de guvernul chinez.
Universitatea a suferit un incident similar anul trecut. Universitatea a spus că, în atacul recent, sistemele care stocau informații legate de cardul de credit și fișele medicale nu au fost afectate, scrie bbc.com.
„Așa cum știți, nu este prima dată când am fost țintiți. În urma incidentului raportat anul trecut, am adus o serie de îmbunătățiri sistemelor noastre pentru a ne proteja mai bine informațiile. Dacă nu ar fi fost aceste actualizări, nu am fi detectat acest incident” a spus Schmidt.
În cazul incidentului raportat anul trecut, unele publicații locale au spus că hackeri chinezi au fost în spatele breșei de informații. China a negat consistent implicarea sa în orice tip de atac informatic.
guvernul australian s-a confruntat și el cu o serie de atacuri informatice în ultimii ani, unele care au fost, de asemenea, atribuite de către presa locală unor state precum China. China a negat aceste acuzații.