HomeStiriSecuritate ITImplementarea de servicii cloud și securitatea acestora
cloud-ul-poate-ajuta-magazinele-online-sa-reduca-amenintarile-cibernetice

Implementarea de servicii cloud și securitatea acestora

cloud-ul-poate-ajuta-magazinele-online-sa-reduca-amenintarile-ciberneticeServiciile cloud prezintă multe beneficii, dar și riscuri pentru securitatea infrastructurilor companiilor. O abordare corectă a implementării cloud-ului reduce riscurile de securitate.

Serviciile cloud sunt acele servicii care sunt oferite utilizatorilor prin intermediul internetului de la un server de cloud computing al furnizorului. Astfel de servicii oferă acces ușor care poate fi extins la diverse resurse și aplicații și sunt administrate în întregime de furnizorii de servicii cloud. Spre exemplu, serviciile cloud pot fi servicii de e-mail pe bază de internet, soluții de backup online și stocare de date, servicii de suport tehnic și procesare de baze de date printre altele. Furnizorii de servicii cloud furnizează software-ul și componentele hardware necesare pentru serviciul cloud, prin urmare eliminând nevoia de a implementa propriile resurse pentru gestionarea serviciilor de rețea. Alte avantaje ale serviciilor cloud includ implementări mai rapide ale serviciilor și costuri mai reduse pentru mentenanță, conform latestmarketreports.com.

Pe baza modului de livrare piața de servicii cloud se împarte în Platform as a Service (PaaS), Software as a Service (SaaS) și Infrastructure as a service (IaaS). Software as a Service (SaaS) se mai împarte în alte categorii: SMB și servicii cloud mobile SaaS pentru companii, servicii cloud SaaS pentru companii, servicii cloud SMB SaaS și altele. America de Nord contribuie cel mai mult pe piața de servicii cloud datorită răspândirii foarte mari a internetului în această regiune. Este urmată de Europa, zona Asia-Pacific și restul lumii.

Cloud-ul oferă multe beneficii, inclusiv posibilitatea de a reduce sau a mări rapid cantitatea de resurse folosite în funcție de cerere. Dar unele firme – în special cele din industrii care se supun unor reguli stricte precum serviciile financiare – adoptă mai greu această tehnologie datorită îngrijorărilor legate de securitatea cloud, conform information-age.com.

Acest aspect începe să se schimbe. Marile companii, precum Amazon și Microsoft, care oferă servicii de tipul Infrastructure as a service (IaaS) își extind sfera de influență, permițând informațiilor din aceste industrii cu reguli stricte să fie stocate local. În același timp, politicile și măsurile de control al securități ajută companiile să profite de aplicații cloud de tipul software as a service (SaaS) precum Salesforce deoarece vor să îmbunătățească eficiența și colaborarea.

Cloud-ul este considerat în unele cazuri mai sigur ca soluțiile locale, dar această tehnologie vine și cu riscuri de securitate care trebuie luate în calcul. Un prim pas este reprezentat de înțelegerea riscurilor. Cloud-ul este o țintă a hackerilor care vor să fure informații sau să se infiltreze în anumite sisteme.

Darren Thomson, CTO și VP, technology services, Symantec, spune că cloud-ul la nivel de infrastructură este un mediu excelent pentru propagarea de viruși. În același timp, configurarea greșită poate cauza mari probleme.

Experții recomandă o abordare pas cu pas pentru securizarea cloud-ului deoarece poate părea descurajant.

Aplicațiile SaaS primesc o cantitate foarte mare de informații, iar folosirea de instrumente învechite pentru a le proteja nu este suficientă.

Adopția cloud a depășit nivelul de control al organizațiilor IT asupra expunerii la risc. Este aproape imposibilă crearea de politici de securitate individuale pentru fiecare serviciu cloud, scrie informationweek.com.

Investigând problema, Gartner a descoperit că majoritatea companiilor se ocupă de riscurile greșite. Spre exemplu, managerii IT se concentrează mai mult pe problemele de securitate software decât pe administrarea utilizatorilor și a informațiilor.

Implementarea de servicii de securitate cloud duce la o protecție mai bună deoarece ajută la o mai bună administrare a informațiilor și utilizatorilor. Securitatea cloud face mai ușoară administrarea a patru componente principale ale securizării aplicațiilor SaaS: vizibilitate, control, gestionarea datelor și protecție împotriva amenințărilor.

Noua generație de instrumente firewall pe bază de cloud analizează direct traficul din cloud fără a mai fi nevoie verificarea fiecărui dispozitiv în parte.

Share With: