HomeStiriSecuritate ITDezvoltatorii de aplicații pentru Gmail citesc e-mail-urile utilizatorilor

Dezvoltatorii de aplicații pentru Gmail citesc e-mail-urile utilizatorilor

E-mail-urile utilizatorilor de Gmail pot fi citite de aplicațiile terțe, dar această permisiune poate fi controlată de utilizatori.

Anul trecut, Google a anunțat că nu va mai verifica conturile private de Gmail pentru campaniile sale de reclame. Cu toate acestea, dezvoltatorii de aplicații terțe au încă acces la căsuța de mesaje, scrie express.co.uk.

Conform unui raport publicat de Wall Street Journal, sute de milioane de e-mail-uri de Gmail ar putea fi folosite astfel. Wall Street Journal spune că Gmail permite dezvoltatorilor de aplicații să scaneze căsuța de mesaje a oricui se abonează la anumite servicii.

Cu toate acestea, înainte de a permite altor dezvoltatori să acceseze mesajele utilizatorilor, Google verifică dacă aplicația este legitimă și verifică dacă aceasta face ceea ce ar trebui.

De asemenea, Google a precizat că nimeni de la Google nu le citește e-mail-urile clienților decât în cazuri excepționale, în care se cere permisiunea clientului și este necesară verificarea lor din motive de securitate, precum investigarea unui bug sau al unui abuz.

În plus, utilizatorii Gmail pot vedea în Security Checkup ce permisiuni au acordat aplicațiilor terțe, cu posibilitatea de a le revoca dacă este cazul.

Setările Gmail permit companiilor terțe să vadă căsuța de mesaje a utilizatorilor, permițând accesul la detalii private precum destinatarul, când a fost trimis și întregul mesaj, iar cererea permisiunii nu precizează dacă permite accesul oamenilor sau doar al computerelor asupra e-mail-urilor, scrie theverge.com.

Este clar că există multe aplicații care au acces la aceste informații, inclusiv cele create de Salesforce și Microsoft Office până la aplicații de e-mail mai puțin cunoscute. Wall Street Journal a intervievat companiile Return Path și Edison Software, care în trecut au putut accesa mii de conturi de e-mail. Ambele companii au confirmat că au avut ingineri care au citit sute de mii de e-mail-uri pentru a antrena algoritmii care procesează informațiile. Politicile celor două companii nu precizează și că oamenii au acces la informațiile monitorizate.

Edison Software a declarat pentru The Verge că a nu mai operează astfel, pentru a asigura intimitatea utilizatorilor.

The Verge amintește de scandalul Cambridge Analytica. În acest caz nu există dovezi că aplicațiile terțe pentru Gmail nu folosesc în mod adecvat informațiile la care au acces.

Conform raportului Wall Street Journal și alte servicii de email permit un acces similar pentru aplicațiile terțe, așadar Google nu este singurul în această situație. Iată cum arată o permisiune care cere accesul la căsuța de mesaje a Gmail:

Share With: