HomeStiriSecuritate ITCum ar putea dispozitivele inteligente să atace rețeaua de energie electrică

Cum ar putea dispozitivele inteligente să atace rețeaua de energie electrică

O rețea de roboți alcătuită din aparate de aer condiționat și aparate de încălzit apa ar putea ataca rețeaua de energie electrică.

Cercetătorii în securitate cibernetică avertizează că aparatele inteligente conectate la internet ar putea crea pene de curent extinse dacă ar fi folosite într-o rețea de roboți, scrie csoonline.com.

Această nouă clasă de atacuri a fost numită MadIoT (Manipulation of demand via IoT) de cercetători ai departamentului de Inginerie Electrică ai universității Princeton. În loc să atace direct rețeaua de distribuție a energiei electrice, atacatorii ar putea folosi dispozitivele IoT care consumă mult într-un botnet care să modifice cererea de energie electrică din partea rețelei.
Deși dispozitivele conectate la Wi-FI pot face viața mai ușoară prin posibilitatea de a porni aerul condiționat sau cuptorul înainte de a ajunge acasă, prin intermediul unei aplicații sau a unui asistent vocal, dispozitivele care le controlează de la distanță ar putea fi folosite de hackeri pentru a modifica cererea de energie electrică.

Cercetătorii Saleh Soltan, Prateek Mittal și H. Vincent Poor de la Universitatea Princeton și-au prezentat lucrarea în cadrul Security Symposium. Lucrarea se intitulează „BlackIoT: IoT Botnet of High Wattage Devices Can Disrupt the Power Grid” și explică felul în care dispozitivele conectate care consumă mulți watti pot fi folosite pentru a ataca rețelele de distribuție a energiei electrice, precizează techgenix.com.

Atacul este lansat, în teorie, de un botnet numit BlackIoT. Atacatorul ar avea acces la sute de mii de dispozitive dintr-o anumită zonă. Acum este puțin probabil c aun astfel de atac să aibă loc în curând, dar progresul pe care îl fac dispozitivele inteligente ar putea face posibilă lansarea unui astfel de atac pe viitor.

Un astfel de atac ar putea cauza multe probleme printre care și creșterea costurilor pentru consumatori și diverse probleme legate de funcționarea sistemului de distribuție a energiei electrice.

Share With: