HomeStiriSecuritate ITComisarul european pentru Securitate avertizează asupra campaniilor de dezinformare de pe platformele online
masuri de securitate it

Comisarul european pentru Securitate avertizează asupra campaniilor de dezinformare de pe platformele online

masuri de securitate it

România a fost, printre alte state, ţinta unor campanii de dezinformare online, la alegerile europarlamentare, conform Comisarului european pentru Securitate.

Comisia Europeană ar putea adopta reglementări pentru marile platforme de internet, precum Google, Twitter şi Facebook, în urma unor noi campanii de dezinformare şi tentative de manipulare constatate la recentele alegeri pentru Parlamentul European, transmite AFP, conform economica.net.

Această situaţie arată că sunt necesare măsuri suplimentare atât “din partea statelor membre, cât mai ales a platformelor Facebook, Google şi Twitter”, a declarat comisarul european pentru securitate, Julian King, pentru ediţia duminicală a cotidianului Die Welt.

Până acum, Comisia a optat pentru a bordare voluntară din partea platformelor pentru a evita campaniile de dezinformare. Acum Comisia vrea să ia în considerare luarea unor măsuri de reglementare. Subiectul manipulării pe internet va fi pe ordinea de zi a următorului sumiit a şefilor statelor europene de peste două săptămâni, scrie adevarul.ro.

Anul trecut, executivul european a încheiat ”un cod de conduită” cu platformele pe publicitatea electorală online. Facebook şi Google au introdus în martie noi măsuri de transparenţă cu privire la reclamele politice difuzate şi obligaţia pentru advertiserii politici de a se supune unui proces de identificare şi validare.

Pe baza unui raport recent al Institutului pentru Dialogul Strategic (ISD), King s-a declarat preocupat de faptul ca noi actori online au profitat de lipsa cadrului legal pe internet pentru a incerca sa influenteze scrutinul, scrie wall-street.ro.

In Spania, de pilda, a fost descoperită o rețea coordonata de conturi de Twitter care, ‘cu ajutorul unei combinatii de „boti” (programe informatice care trimit automat mesaje, n.red.) si de conturi false, a reusit ca mesajele anti-islam’ sa fie printre cele cu cele mai multe ‘share’-uri, ‘pentru a creste sprijinul in favoarea partidului de extrema dreapta Vox’, a precizat comisarul european pentru securitate.

Situatii similare au fost constatate si in alte tari, comisarul King citand mai ales cazurile Austriei, Romaniei, Letoniei, Italiei, Frantei si Marii Britanii.

Share With: