404 Not Found


nginx
CERT-RO: Google a blocat un link folosit într-o campanie de phishing în numele ANAF - Security Portal
HomeStiriSecuritate ITCERT-RO: Google a blocat un link folosit într-o campanie de phishing în numele ANAF
CERT-RO: Google a blocat un link folosit într-o campanie de phishing în numele ANAF

CERT-RO: Google a blocat un link folosit într-o campanie de phishing în numele ANAF

CERT-RO: Google a blocat un link folosit într-o campanie de phishing în numele ANAFSpecialiștii CERT-RO au anunțat că o nouă campanie de phishing încearcă să păcălească oamenii să completeze online un formular cu informații personale pentru ANAF. Google a blocat accesarea acelui link.

Agenția Națională de Administrare Fiscală avertizează utilizatorii asupra unei campanii de tip #phishing care folosește identitatea vizuală a instituției.

Tentativa de păcăleală începe cu un SMS primit pe telefon, în care ești notificat despre faptul că poți revendica suma de 1783.92 RON din impozitul pe venitul anual.

După accesarea acelui link, ești redirecționat către o pagină cu un formular unde sunt solicitate, în numele ANAF, un număr considerabil de date personale și financiare (nume, prenume, data nașterii, adresa completă, CNP, serie ID, e-mail, telefon, număr card, data expirării și CVV.

S-au efectuat toate demersurile necesare blocării acelui site care găzduiește această tentativă de păcăleală, iar Google a inclus deja o avertizare pentru cei care accesează acel link”, se precizează într-o postare pe Facebook a Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

Persoanele care au introdus date sunt sfătuite de CERT-RO: să verifice tranzacțiile de pe contul bancar anexat cardului, pentru eventuale plăți suspecte, să notifice acest lucru cât mai rapid băncii emitente a cardului, pentru a-l bloca și emite altul, cu alte date, și să depună o plângere la cea mai apropiată secție de Poliție, în cazul în care au suferit pagube financiare în urma unui astfel de incident.

Rețineți faptul că ANAF nu transmite informaţii nesolicitate prin sms, iar portalul oficial al instituţiei este www.anaf.ro

Odată cu creșterea numărului de utilizatori de internet la nivel local si international, s-au înmulțit si fraudele din mediul online, ce iau forme diferite si tot mai ciudate, scrie stirileprotv.ro.

Phishing-ul sau “pescuirea” de date online cu scopul de a folosi informațiile pentru diferite fraude bancare este probabil cea mai des întâlnită infracțiune pe internet.

De cele mai multe ori, victimele cad in plasa infractorilor din mediul online fara ca acestea sa-si dea seama ce se intampla, insa din fericire sunt o multime de metode de preventie. In mod normal, fraudele online pot fi evitate, dupa cum spun expertii in securitate pe internet, iar in mare parte depinde de noi cum gestionam mesajele suspecte sau informatiile care nu prezinta credibilitate.

Expertii in cibernetica avertizeaza ca pana si site-urile de socializare sunt vulnerabile, iar hacker-ii sunt in stare oricand si in orice situatie sa-si creeze acces catre datele personale ale potentialelor victime. De exemplu, utilizatorii de Facebook pot accesa fara sa vrea link-uri suspecte ce trimit catre o pagina cu virusi. Este suficienta accesarea unui astfel de link pentru ca datele personale sa fie vulnerabile.

Din fericire, programele antivirus sunt atat de bine structurate incat este foarte simplu sa evitati fraudele online. Orice mail suspect sau orice link ambiguu poate fi blocat de un astfel de antivirus si datele dumneavoastra pot fi in siguranta.

Fraudele pe internet au o multime de fete, iar din fericire exista la fel de multe metode de preventie, mentionand ca nu este recomandata divulgarea informatiilor personale precum numarul de card, PIN-ul, contul bancar sau alte astfel de detalii pe internet.

In plus, este bine sa evitati retelele Wi-Fi publice care pot afecta intr-un fel sau altul transferul de informatii de pe dispozitivele dumneavoastra.

Share With: