HomeStiriSecuritate ITCât de multe aplicații din Google Play au potențial dăunător
pericol

Cât de multe aplicații din Google Play au potențial dăunător

pericolConform unui raport Google, în primele trei trimestre ale anului 2018, rata instalării de aplicaţii potenţial dăunătoare numai din magazinul Google Play se ridică la 0,08% din total.

Rata aplicaţiilor potenţial dăunătoare (PHA) instalate numai din magazinul Google Play se ridică la 0,08% din total, în primele trei trimestre ale anului 2018, arată cercetarea Android Ecosystem Security Transparency Report, citată de blogul din România al producătorului de soluţii de securitate Eset, citează Agerpres.

În acelaşi context, Google precizează că doar 0,09% dintre dispozitivele cu Android care au instalat aplicaţii numai din magazinul oficial, în 2017, au fost compromise cu cel puţin o PHA, care se traduce în malware mobil.

“Această rată a scăzut şi mai mult, până la 0,08%, în primele trei trimestre ale anului 2018. Cu o bază de utilizatori de două miliarde, suma se ridica la 1,6 milioane de dispozitive. În orice caz, dispozitivele care au instalat aplicaţii din afara magazinului oficial Android au avut şanse mai ridicate să se “confrunte” cu un PHA – 0,82% în 2017 şi 0,68% în primele nouă luni ale anului 2018″, notează sursa citată.

Informațiile publicate în cercetarea Android Ecosystem Security Transparency Report au fost colectate de la utilizatorii care au activat serviciul anti-malware pe mobil Google Play Protect, pe care Google l-a introdus anul trecut. Între 31 martie 2017 și 30 septembrie 2018, numai 0.05% până la 0.11% dintre utilizatori au fost infectați cu PHA dacă au descărcat aplicații doar din magazinul Google Play, scrie scmagazine.com.

Pe durata studiului, utilizatorii celui mai recent sistem de operare Android, Pie(9.0), au avut cea mai mică rată de infecții PHA dintre toate dispozitivele Android – 0.06% – urmați de utilizatorii Oreo, Nougat, Marshmallow, KitKat și Lollipop.

Cu excepția Lollipop, fiecare versiune mai nouă de Android a fost din ce în ce mai puțin afectată decât versiunea anterioară.

Share With: