HomeStiriSecuritate ITCât de mult sunt vizați utilizatorii de smartphone din România de ransomware

Cât de mult sunt vizați utilizatorii de smartphone din România de ransomware

cercetatorii-au-gasit-vulnerabilitati-in-securitatea-retelei-mobile-4gRomânia se află pe locul al optulea în topul țărilor cu cel mai mare procent de utilizatori atacați cu ransomware pentru dispozitive mobile, se arată într-un raport Kaspersky Lab.

Cercetătorii Kaspersky Lab au constatat că numărul de atacuri care folosesc software periculos pentru dispozitive mobile aproape s-a dublat, în numai un an. În 2018 au existat 116,5 milioane de atacuri, comparativ cu 66,4 milioane, în 2017, cu o creștere semnificativă a numărului de utilizatori unici afectați, scrie economica.net.

De asemenea, conform raportului Kaspersky Lab privind evoluția malware-ului mobil în anul 2018, România se află pe locul al optulea în topul țărilor cu cel mai mare procent de utilizatori atacați cu ransomware pentru dispozitive mobile.

Pe măsură ce lumea devine mai mobilă, rolul smartphone-urilor în afaceri și viața de zi cu zi crește rapid. În replică, infractorii cibernetici acordă mai multă atenție modului în care distribuie programele malware și vectorilor de atac utilizați. Canalele prin care malware-ul este livrat utilizatorilor pentru a le infecta dispozitivele reprezintă o parte importantă a succesului unei campanii malware, profitând de acei utilizatori care nu au instalată nicio soluție de securitate pe telefoane, precizează profit.ro.

Succesul strategiilor de distributie este confirmat nu doar de cresterea numarului de atacuri, ci si de numarul de utilizatori unici care s-au confruntat cu programe malware. In 2018, aceasta cifra a crescut cu 774.000 fata de anul precedent, ajungand la 9.895.774 utilizatori afectati, scrie business24.ro.

Dintre amenintarile intalnite, cea mai semnificativa crestere a fost cea a troienilor-droppers, a caror cota aproape s-a dublat, de la 8,63%, la 17,21%. Acest malware este proiectat pentru a ocoli protectia sistemului si a livra diferite alte tipuri de malware, de la troieni bancari, pana la ransomware.

Topul tarilor cu cel mai mare procent de utilizatori atacati cu programe ransomware pentru dispozitive mobile este condus de SUA (1,42%).

Un alt raport, al celor de la Verizon, arată un mare gol între riscurile de securitate mobile ale companiilor și practicile de securitate pentru dispozitive mobile pe care le implementează. Potrivit raportului, una din trei organizații a suferit o breșă de securitate datorită dispozitivelor mobile, scrie csoonline.com.

Numărul de incidente de securitate care implică dispozitivele mobile au crescut în ultimul an, dar companiile încă nu protejează dispozitivele mobile la fel de bine ca pe celelalte sisteme. Noul studiu al celor de la Verizon arată că una din trei organizații recunoaște că a suferit o breșă din cauza dispozitivelor mobile. La studiu au participat 671 de profesioniști care se ocupă de procurarea și administrarea dispozitivelor mobile în organizațiile lor. Rezultatele cercetării reprezintă o creștere cu 5% față de o cercetare similară efectuată anul trecut.

Verizon spune că organizațiile nu reușesc să își protejeze dispozitivele mobile pentru că nu impun nici măcar măsuri de securitate de bază. Asta nu se datorează lipsei de conștientizare. Aproape jumătate dintre respondenți au admis că organizația lor a sacrificat securitatea mobilă pentru ca munca să fie făcută mai repede și că aproape jumătate dintre cei care au făcut asta au avut parte de un compromis de securitate mobilă.

Share With: