Alertă de securitate cibernetică pentru avioanele mici
Departamentul de Securitate Internă al Statelor Unite a emis o alertă de securitate pentru avioanele mici, avertizând că sistemele moderne de pilotare sunt vulnerabile dacă cineva reușește să le acceseze fizic.
Departamentul de Securitate Internă al Statelor Unite a emis o alertă de securitate pentru avioanele mici, avertizând că sistemele moderne de pilotare sunt vulnerabile dacă cineva care are intenția de a le deturna reușește să le acceseze fizic, scrie smh.com.au.
Alerta a fost emisă de echipa de intervenție în caz de urgență informatică a Departamentului de Securitate Internă al Statelor Unite. Aceasta recomandă deținătorilor de avioane să se asigure că restricționează accesul fizic neautorizat la aeronavă până când industria va crea măsuri de siguranță menite să remedieze această problemă, care a fost descoperită de o companie de securitate cibernetică din Boston și raportată guvernului federal.
Majoritatea aeroporturilor au măsuri de securitate menite să restricționeze accesul neautorizat și nu există dovezi că cineva ar fi exploatat această vulnerabilitate. Dar un reprezentant al Departamentului de Securitate Internă a declarat că agenția a confirmat defectul de securitate cu parteneri din afară și un laborator de cercetare național și a decis că este necesară emiterea avertizării.
Firma de securitate cibernetică Rapid7 a descoperit că un atacator ar putea perturba transmiterea de mesaje electronice în cadrul rețelei unui mic avion, spre exemplu, prin atașarea unui mic dispozitiv care ar putea afecta sistemele aeronavei.
Date ale motorului, ale busolei, altitudinea și alți parametrii ar putea fi manipulați pentru a oferi măsurători false pilotului, se precizează în alerta Departamentului de Securitate Internă.
Alerta a fost emisă marți. Avertizarea reflectă faptul că sistemele aeronavelor se bazează din ce în ce mai mult pe sisteme de comunicații în rețea care seamănă din ce în ce ma mult cu cele ale autovehiculelor moderne. Industria automobilelor a luat deja măsuri pentru a remedia îngrijorări asemănătoare după ce cercetătorii au expus vulnerabilitățile, scrie apnews.com.
Raportul celor de la Rapid7 s-a axat doar pe avioanele mici deoarece sistemele lor sunt mai ușor de achiziționat pentru cercetători. Avioanele mari folosesc adesea sisteme mai complexe și trebuie să respecte cerințe de securitate suplimentare. Alerta Departamentului de Securitate Internă al Statelor Unite nu se adresează și vechilor avioane de mici dimensiuni care au sisteme de control mecanice.
Administrația Federală a Aviației a declarat că un scenariu în care cineva are acces fizic nerestricționat este puțin probabil. Dar raportul este și o aducere aminte importantă de a rămâne atenți referitor la procedurile de securitate fizică și cibernetică care vizează aeronavele.