HomeStiriSecuritate IT380.000 de clienți ai British Airways afectați de o breșă de securitate

380.000 de clienți ai British Airways afectați de o breșă de securitate

Informațiile bancare a aproape 400.000 de pasageri ai British Airways care au fost victime ale unei breșe de securitate ar putea fi obținute de hackeri.

Hackerii au furat informații ale cardurilor de credit aparținând 380.000 de clienți ai companiei aeriene British Airways. Informațiile sustrase au aparținut clienților care au efectuat plăți în perioada 21 august – 5 septembrie 2018, scrie fortune.com.

British Airways spune că site-ul și aplicația de mobil au revenit la normal și că a trecut la contactarea clienților afectați. Între timp, compania își încurajează clienții să își contacteze banca care le-a emis cardul. Compania a precizat într-un comunicat că informațiile din pașaport și planurile de călătorie ale clienților nu au fost accesate de hackeri.

„Ne pare foarte rău pentru problemele cauzate de activitatea infracțională. Luăm foarte în serios protecția informațiilor clienților”, a declarat Alex Cruz, Președinte și Director Executiv al British Airways.

British Airways a precizat că o companie terță a identificat o activitate neobișnuită și astfel a fost descoperită breșa. Compania aeriană a informat poliția și autoritățile competente. British Airways nu a precizat care este compania care a raportat incidentul, dar The Independent spune că este posibil ca o altă companie care a fost ținta unor încercări de tranzacții frauduloase să fi raportat problema, deși este neclar cum s-a descoperit de unde a pornit breșa, scrie independent.co.uk.

Pasagerii care folosesc site-ul British Airways pentru a achiziționa un zbor trebuie să își introducă numele, adresa și detaliile cardului de credit. Compania a confirmat că toate detaliile bancare sunt supuse riscului: numărul, data de expirare și codul CVV. Un hacker poate folosi aceste informații în mai multe feluri: le poate vinde altor infractori, poate clona cardurile sau poate realiza tranzacții online.

O altă problemă a afectat sistemele de tehnologie a informației ale British Airways în iulie. Atunci, au fost anulate zborurile a aproximativ 7.000 de pasageri care plecau de pe aeroportul din Heathrow după ce sistemul IT oferit de Amadeus a fost afectat de o eroare.

Ce se întâmplă când sistemul poate fi compromis de hackeri? Asta poate fi foarte grav, având în vedere că foarte multe dintre cele mai mari companii aeriene folosesc sistemul Amadeus. Un atac reușit ar înseamnă paralizarea operațiunilor a sute de linii aeriene de pe toate continentele globului, zeci de mii de pasageri afectați și costuri de milioane de dolari. Dependența liniilor aeriene de un singur furnizor poate cauza probleme grave la nivel mondial, scrie playtech.ro.

Share With: