Un liceu din Constanța dă 10.000 de euro pentru pază din banii părinților
Liceului Teoretic “Traian” din Constanța dă 10.000 de euro pentru pază din bani strânși de la părinții copiilor, se arată într-un document publicat de o elevă.
Peste 10 mii de euro sunt colectați de la peste 1.000 de elevi, iar o parte din suma este plătită pentru pază unității școlare, dar și pentru consumabile de toaletă și serbarea de Crăciun, deși acești bani ar trebui asigurați din bugetul primit de la stat, scrie stirileprotv.ro.
Elevii au depus plângere la Inspectoratul Școlar, iar cinci clase au refuzat să mai achite vreun ban. Autoritățile au declanșat o anchetă. Eleva a prezentat și un document privind situația colectării banilor de la unele clase ale liceului. De exemplu, pentru pază, în lunile aprilie, mai și iunie, s-au cheltuit aproape 10.000 de lei.
Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită directorului Liceului Teoretic „Traian”, Gabriela Costea, să ia toate măsurile necesare astfel încât să stopeze colectarea fondului școlii în liceul pe care îl conduce și primarului municipiului Constanța să asigure fondurile necesare astfel încât fenomenul să fie stopat, se precizează într-un comunicat al Asociației Elevilor din Constanța.
Duminică seara, vicepreședinta AEC, Roxana-Ioana Șerban, reprezentant al elevilor în Liceul Teoretic „Traian”, a făcut public un document de evidență privind banii ce sunt strânși de către asociația de părinți a liceului pentru acoperirea cheltuielilor privind paza școlii și alte materiale precum roll-up-uri pentru zilele școlii, bani pentru serbări, detergenți, etc.. În acest document se regăsește suma pe care fiecare clasă o „datorează”, ea fiind raportată la numărul de elevi/clasă înmulțit cu suma de 100 lei/elev, se arată în comunicatul AEC.
„Fondul școlii” și „fondul clasei” sunt deja fenomene bine împământenite în sistemul de învățământ românesc, astfel că deja s-a creat o regulă nescrisă ca părinții să plătească lunar, semestrial sau anual sume de bani din bugetul propriu pentru ca asociațiile de părinți să achiziționeze materiale ce țin de actul didactic (markere, bureți, foi A4, etc.), materiale de curățenie, contractarea firmei de pază a liceului, precum și alte cheltuieli pe care unii directori le cer din partea asociației de părinți ce gestionează fondurile.
Conform Legii educației, cheltuielile de acest tip sunt asigurate pe deoparte din bugetul de stat al Ministerului Educației Naționale, pentru bunuri și servicii, iar pe de altă parte, cheltuielile ce țin de renovări, asigurarea pazei, precum și investiții în clădirea școlii, banii trebuie să fie asigurați din bugetul local, de către primărie.
În ceea ce privește asigurarea pazei, această obligație survine autorităților locale, respectiv Consiliului Local, conform dispoziților Legii nr. 333/2003 și Legii nr. 35/2007, cea din urmă enunțând, în mod neechivoc, la art.4 alin. (1) și (2) faptul că autoritățile administrație publice, alocă fonduri pentru securizarea unităților de învățământ, aceste cheltuieli neputând fi lăsate pe seama școlilor.
Totuși, din cauza faptului că, de multe ori, directorii au în spate legături politice și evită să solicite bani de la primărie, iar, în alte cazuri, acolo unde directorii solicită bani, primăria își întoarce spatele, părinții strâng bani ca să asigure cele necesare școlii.
Așa se întâmplă și în municipiul Constanța, unde primarul, Decebal Făgădău, se mândrește cu faptul că asigură sisteme de supraveghere video în toate unitățile de învățământ din liceu cu o ignoranță desăvârșită, în timp ce nu îi pasă de faptul că acestea nu pot preveni în niciun fel un eventual incident. Totodată, acesta se laudă cu vehemență în spațiul public că va aduce Capitala Tineretului la Constanța, din cauza administrației sale ineficiente și de aroganța de care dă dovadă, școlile sunt nevoite să găsească singure mijloacele de asigurare a pazei.
Acest cerc vicios este, însă continuat de către fiecare părinte care plătește fondul școlii și alege să nu se opună sistemului creat. Asociațiile de părinți au un buget paralel celui unității de învățământ ele reprezentând organizații neguvernamentale private. Ele nu sunt supuse procedurilor de achiziție publică, motiv pentru care contractarea unor firme de pază, spre exemplu, poate fi făcută în mod arbitrar, fără a se ține cont de cea mai bună ofertă și astfel suma devine considerabil mai mare în comparație cu costurile reale.
Mai mult decât atât, nu se ține cont de părinții care nu au posibilitățile financiare de a plăti aceste sume. De cele mai multe ori se creează presiuni, atât din partea conducerii unităților de învățământ, cât și din partea părinților care plătesc sumele, apostrofându-i pe cei ce aleg să nu plătească, fie pentru că nu își permit, fie pentru că aleg să se opună acestui sistem viciat.
În acest sens, considerăm că vina se împarte între autoritățile locale, directorii unităților de învățământ, dar și a părinților care practică colectarea acestor fonduri. Într-un sistem de învățământ adaptat la exigențele secolului XXI și unde educația gratuită este un principiu enunțat chiar de către Constituția României, astfel de practici sunt inacceptabile și trebuie sancționate.
Solicităm, pe această cale, directoarei liceului, Gabriela Costea să ia toate măsurile necesare pentru remedierea problemei, demonstrând astfel că nu e complice la situația creată. Totodată, solicităm primarului Constanței, Decebal Făgădău, ca până la data de 15 noiembrie să dispună asigurarea finanțării pazei tuturor unităților de învățământ din municipiu. În caz contrar, Asociația Elevilor din Constanța va acționa în instanță Consiliul Local Constanța.
În ceea ce privește paza școlilor din Ploiești, directorii unităților de învățământ din Ploiești nu au făcut în acest an nicio solicitare pentru suplimentarea paznicilor în școlile unde coordonează activitatea, relatează observatorulph.ro.
Unii părinți s-au plâns de lipsa personalului de pază, iar alții spun că nu li se pare normal ca acest serviciu să fie suportat din buzunarul lor. Însă în niciuna dintre sesizări nu a apărut faptul că directorii le-ar fi solicitat bani, însă propunerile sunt făcute prin intermediul asociațiilor/comitetelor de părinți.
Astfel, Observatorul Prahovean a solicitat un răspuns din partea municipalității ploieștene, care a spus că: „Normarea și încadrarea paznicilor este realizată de Inspectoratul Școlar Județean Prahova, iar drepturile salariale le sunt asigurate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației Nationale.”
În plus, în anul 2019, nu au fost înregistrate solicitări de suplimentare a personalului nedidactic — paznici, se arată în răspunsul municipalității.