HomeStiriSecuritate FizicaTulcea: Paza a o treime dintre școlile din județ este compensată de alte măsuri
asociatia-elevilor-constanta-cere-primariei-sa-aloce-fonduri-pentru-asigurarea-pazei

Tulcea: Paza a o treime dintre școlile din județ este compensată de alte măsuri

paza-si-protectia-scolilor-in-atentia-ministerului-educatieiÎn județul Tulcea, paza a o treime dintre școlile din județ este compensată de alte măsuri deoarece autoritățile nu au fondurile necesare pentru asigurarea pazei tuturor unităților de învățământ.

Aproape o treime din şcolile din judeţul Tulcea nu au asigurată paza şi apelează la diferite măsuri pentru a compensa această lipsă, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean pentru AGERPRES.

La nivelul judeţului Tulcea, 46 de unităţi de învăţământ nu dispun de pază umană şi nici de sisteme tehnice de supraveghere pentru exteriorul acestora. Lipsa acestor măsuri este compensată de existenţa profesorului de serviciu, sisteme video în interiorul unităţilor, existenţa măsurilor fizice de securitate (grilaje, încuietori etc)“, se arată într-o adresă semnată de şeful IPJ, Daniel Grădinaru.

O altă măsură care compensează lipsa măsurilor de pază este colaborarea cu personalul de pază al primăriilor care, pe timpul nopţii, asigură perimetrul exterior al unităţilor de învăţământ, potrivit sursei citate.

Pentru asigurarea pazei tuturor unităţilor de învăţământ, există receptivitate din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean şi a majorităţii autorităţilor, fiind însă ridicată problema lipsei fondurilor pentru aceste activităţi“, a menţionat Grădinaru.

În şcolile din comunităţile mici, paza este asigurată inclusiv de femeile de serviciu, din cauza lipsei personalului.

Noi închidem poarta în timpul orelor, când vin elevii, nu mai au voie să părăsească şcoala, iar femeia de serviciu asigură paza pe holul unităţii“, a afirmat directorul şcolii din satul Ceatalchioi, Emil Tărcatu.

În judeţul Tulcea există 142 de unităţi şcolare cu personalitate juridică, iar 15% dintre ele asigură paza cu personal propriu, potrivit IPJ Tulcea.

De asemenea, în județul Constanța, Asociația Elevilor atrăgea atenția anul trecut că școlile din Județ se confruntă cu mai multe probleme, printre care, lipsa pazei din școli, care uneori este plătită de părinți, conform securityportal.ro.

Siguranța în școli este un deziderat indispensabil dacă dorim să vorbim de un sistem de învățământ modern, adaptat cerințelor secolului XXI. Totuși, se face că tot mai multe școli din județ se află în una dintre următoarele două situații: fie părinții scot bani în plus din buzunare pentru a acoperi cheltuielile pentru contractarea unei firme de pază, fie în unitatea de învățământ respectivă nu există pază. Dorim să evidențiem faptul că, conform art. 2, alin. (1) al Legii 333/2003, autoritățile publice locale au obligația de a asigura paza clădirilor pe care le au în subordine, printre care se află și cele în care unitățile de învățământ își desfășoară activitatea. Astfel, consiliile locale profită de dorința părinților ca elevii să învețe în siguranță și așteaptă ca aceștia să acopere cheltuielile necesare asigurării pazei, deși este responsabilitatea lor. Desigur, există și exemple de bună practică în județ, cum ar fi comunele Grădina, Independența, Adamclisi, care asigură paza școlilor din bugetul local, așa cum prevede legea. Pe această cale, AEC va continua demersurile pentru ca și celelalte primării să intre în legalitate, inclusiv cea a municipiului Constanța, unde situația persistă de ceva vreme, în ciuda demersurilor inițiate de noi” se preciza într-un comunicat al Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC).

Share With: