HomeStiriSecuritate FizicaSituația pazei școlilor din Galați nu s-a schimbat mult față de anul trecut
Situația pazei școlilor din Galați nu s-a schimbat mult față de anul trecut

Situația pazei școlilor din Galați nu s-a schimbat mult față de anul trecut

Situația pazei școlilor din Galați nu s-a schimbat mult față de anul trecutUn control recent făcut de IPJ Galați relevă că 135 dintre cele 438 de unităţi şcolare din judeţul Galaţi nu au nici sistem de supraveghere şi nici măcar un paznic, situație care nu diferă cu mult de vara lui 2018.

IPJ Constanța a întocmit o analiză privind evoluţia şi tendinţele fenomenului infracţional înregistrat în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar şi în zonele adiacente acestora, în anul şcolar 2018-2019 comparativ cu perioada similară a anului de învățământ 2017-2018, pe care a transmis-o Instituției Prefectului, scrie replicaonline.ro.

Premergător deschiderii anului şcolar 2018-2019, la nivelul judeţului Constanţa a fost întocmit Planul Teritorial Comun de Acţiune (PTCA) pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar. Conform planului de măsuri, a fost desemnat câte un poliţist pentru fiecare unitate de învăţământ preuniversitar, care răspunde, în mod direct, de prevenirea şi combaterea fenomenului antisocial specific acestui domeniu. Poliţiştii desemnaţi au contactat conducerile şcolilor stabilind, de comun acord, modul de cooperare şi de acţiune, în cazul în care în incinta sau în vecinătatea şcolii sunt comise fapte antisociale de natură a perturba desfăşurarea normală a procesului didactic. S-au efectuat controale pe linia respectării prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza bunurilor, s-au informat conducerile unităţilor de învăţământ preuniversitar despre neregulile constatate şi măsurile legale aplicate cu ocazia acţiunilor şi controalelor efectuate. Pe linia prevenirii violenței în școli, polițiștii au desfășurat activități preventiv-reactive în cadrul unor proiecte/campanii de prevenire lansate și implementate la nivel național și local.

În anul de invăţământ 2018-2019, infracţionalitatea înregistrată în şcoli şi zona adiacentă a acestora a scăzut cu 19 % (un minus de 4 infracţiuni), de la 21 la 17, faţă de aceeaşi perioadă a anului şcolar 2017-2018, toate cele 17 infracţiuni fiind comise în incinta şcolilor. Pe genuri de fapte, situaţia se prezintă astfel: Loviri şi alte violenţe – 11 infracţiuni; Însuşirea bunului găsit- 1 infracţiune; Furt-3 infracţiuni; Alte infracţiuni – 2;

O verificare făcută, în iunie 2018, de către poliţişti a relevat că 147 de unităţi şcolare din județul Galați nu au niciun sistem de pază, 136 dintre acestea fiind în mediul rural, conform securityportal.ro.

Conform datelor furnizate de Serviciul de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Galaţi, circa 33% dintre unităţile de învăţământ din judeţul Galaţi nu dispun nici de pază şi nici de de sisteme de supraveghere. În judeţ există 442 de şcoli, licee şi grădiniţe, dintre care 160 sunt în oraşele Galaţi, Tecuci, Târgu Bujor şi Bereşti, iar celălalte 282 sunt în sate.

Dintre acestea, 147 de unităţi şcolare nu au niciun sistem de pază, 136 dintre acestea fiind la ţară. Cifrele arată, aşadar, că în mediu rural avem de-a face 52,1% dintre şcoli sunt lipsite complet de apărare în caz de furturi sau de distrugeri.

Un nou control făcut de Poliţie a relevat că 135 dintre cele 438 de unităţi şcolare din judeţul Galaţi nu au nici sistem de supraveghere şi nici măcar un paznic, conform adevarul.ro.

Potrivit datelor puse la dispoziţie de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Galaţi, care a vericat situaţia în cursu lunilor iunieşi iulie ale anului 2019, dintre cele 438 de şcoli funcţionale din judeţ, 135 sunt pur şi simplu lăsate de izbelişte de autorităţi, deşi legea obligă primăriile să ia măsuri.

În judeţul Galaţi există 438 de şcoli, licee şi grădiniţe (în scădere cu 4 faţă de anul precedent), dintre care 158 sunt în oraşele Galaţi, Tecuci, Târgu Bujor şi Bereşti (cu două mai puţine faţă de anul şcolar 2017-2018, iar celelalte 280 (în scădere cu 2) sunt în sate. Nu mai puţin de 135 de unităţi şcolare nu au niciun sistem de pază, 105 dintre acestea fiind la ţară. Faţă de anul şcolar 2017-2018 lucrurile s-au îmbunătăţit foarte puţin, în sensul că numărul de şcoli care au rezolvat problema pazei între timp este de numai 13.

În cazul școlilor care au asigurată pază, 69 sunt cu sistemul clasic (agenţi de pază), 140 au doar supraveghere video, iar 135 au atât agenţi, cât şi sistem video.
Cei mai mulţi dintre primarii chestionaţi de poliţişti cu privire la nerespectarea legii în privinţa pazei şcolilor au declarat că nu dispun de fondurile necesare. Unii dintre aceştia au spus chiar că se aşteaptă ca Poliţia să asigure paza obiectivelor, prin patrulare.

De asemenea, obligaţia legală ca primăriile să asigure serviciul de pază al şcolilor derivă şi din Legea 35/2007 a siguranţei în şcoli, care prevede faptul că consiliile locale vor prinde în buget bani pentru asigurarea pazei unităţilor de învăţământ şi Legea 333/2003, Legea Pazei, care prevede că fiecare autoritate publică este obligată să asigure paza clădirilor pe care le are în subordine.

Cu toate acestea, există numeroase situaţii când paza este asigurată, de fapt, din banii strânşi de părinţi, lucru considerat imoral şi ilegal de către reprezentanţii părinţilor. „Într-un sistem de învăţământ gratuit, banii pentru serviciul de pază nu trebuie daţi de părinţi. Însă, în 90% dintre cazuri, paza este plătită de către părinţi. Dar şi în această situaţie am oarecare reţineri, deoarece paza se face cu persoane în vârstă, mulţi dintre ei deja pensionari“, a declarat Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

Share With: