HomeStiriSecuritate FizicaPolițiștii ilfoveni au efectuat activități preventive în școli

Polițiștii ilfoveni au efectuat activități preventive în școli

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ilfov au organizat campanii de prevenire și informare pe trme precum: delincvenţa juvenilă, fenomenului de bullying, violenţei în şcoală şi în afara şcolii.

Unul din domeniile de prioritate de acţiune preventivă a poliţiştilor din Ilfov în anul 2018 reprezintă prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor.

Poliţiştii ilfoveni au organizat de la începutul anului peste 120 de sesiuni de informare în şcoli şi grădiniţe, unde au prezentat aspecte de interes specifice elevilor şi cadrelor didactice în scopul prevenirii violenţei în şcoli, bullying şi cyberbullying, se arată într-un comunicat al IPJ Ilfov.

În timpul întâlnirilor au avut loc dezbateri privind prevenirea violenţei în şcoli, comportamentele antisociale generatoare ale delincvenţei juvenile, consecinţele comportamentului deviant, ale consumului de droguri legale şi ilegale, siguranţa pe internet, fiind proiectate filme tematice pe problematica abordată.

Poliţiştii continuă activităţiile de prevenire a: bullyingului, delincvenţei juvenile precum şi a victimizării minorilor în mai multe unităţi şcolare din judeţul Ilfov.

Un obiectiv aflat în atenţia poliţiştiilor din Ilfov este creşterea siguranţei în incinta şi în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar.

În acest sens se desfăşoară constant activităţi ce vizează respectarea normelor legale în vigoare referitoare la paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţiei persoanelor precum şi accesul în incinta şcolilor şi executarea pazei.

În activităţile de informare poliţiştii au prezentat următoarele recomandări pentru copii:

RECOMANDĂRI ANTIVICTIMALE

Nu urca în lift cu persoane necunoscute şi nu te deplasa cu maşini de ocazie.

Alege cu grijă traseul pe care te deplasezi, evită parcurile, străzile pustii, terenurile virane pe cât posibil, nu circula prinlocuri slab iluminate şi la ore târzii.

Evită să porţi la vedere, în mod ostentativ, bijuterii, bani sau telefoane mobile, obiecte tentante pentru cei certaţi cu legea.

Nu te lăuda cu banii, bunurile sau alte valori pe care le ai asupra ta sau acasă.

Nu da niciunei persoane, cunoscută pe Internet, informaţii personale despre tine sau despre familia ta.

Oamenii pot fi diferiţi de ceea ce pretind că sunt

Nu te întâlni cu persoane cunoscute pe Internet. Poate fi periculos!

În caz de agresiune, strigă, alertează persoanele din jur; strigătul unei persoane care cere ajutor poate descuraja agresorii.

Dacă te simţi în pericol, traversează strada, cere ajutor trecătorilor şi anunţă Poliţia la numărul “112” (apel unic de urgenţă netaxabil – Poliţie, Pompieri, Salvare).

RECOMANDĂRI ANTIINFRACŢIONALE

Ai grijă cum îţi petreci timpul liber, evită împrejurările care te-ar putea aduce în situaţia de a comite un act antisocial.

Nu lega prietenii cu persoane care au un comportament antisocial, care te îndeamnă la lucruri rele.

Nu riposta la agresivitate verbală şi evită agresivitatea fizică.

Nu te lua la bătaie cu colegii, pentru că, fără să vreţi, puteţi suferi accidente dintre cele mai grave.

Atenţie la capcana drogurilor şi a alcoolului! Aceste substanţe sunt în strânsă legătură cu infracţionalitatea.

Este suficient ca, surprins în timpul săvârşirii furtului, autorul, încercând să se apere sau dintr-un impuls de moment, să devină violent şi fapta devine tâlhărie.

Respectă liniştea în locurile publice.

Ascultă sfatul părinţilor şi al profesorilor! Fii convins că ei îţi vor întotdeauna binele.

RECOMANDĂRI PENTRU A EVITA VIOLENŢA

Atunci când discutaţi o problemă, încercaţi să nu ridicaţi tonul, chiar dacă nu sunteţi de acord cu cele afirmate, deoarece se poate genera un conflict. Prezentaţi-vă argumentele încercând să nu iritaţi cealaltă persoană implicată în discuţie!

Controlaţi-vă reacţiile, chiar dacă, uneori, este foarte greu.

Un om care nu se poate controla este un om slab.

Fiţi atenţi atunci când vă alegeţi prietenii, calitatea contează, nu cantitatea. Evitaţi tovărăşia persoanelor violente, delincvente şi conflictuale.

Nu vă lăsaţi influenţaţi de ceilalţi. Analizaţi singuri riscurile la care vă expuneţi pe baza educaţiei primite şi a propriei experienţe.

Nu încercaţi să rezolvaţi un conflict prin violenţă. Apelaţi la sprijinul celor care vă pot ajuta: părinţi, profesori, poliţişti.

Comunicarea este soluţia oricărei probleme.

Libertatea noastră se termină acolo unde este încălcată libertatea celuilalt! Nu uitaţi că fiecare dintre noi răspunde pentru faptele sale!

Share With: