HomeStiriSecuritate FizicaPeste 200 de școli din Arad fără securitate fizică

Peste 200 de școli din Arad fără securitate fizică

În acest an, peste 200 de școli din județul Arad nu au pază fizică și nici supraveghere video.

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Arad a emis o informare cu privire la infracțiunile comise în mediul școlar preuniversitar, în județul Arad, în anul școlar 2017-2018. conform informării, peste două sute de școli și grădinițe nu sunt supravegheate video și nu au nici pază umană, în timp ce altele opt nu au nici măcar gard împrejmuitor, scrie aradon.ro.

La nivelul județului Arad există 452 de unități de învățământ preuniversitar, cele mai multe fiind grădinițe (244), urmate de școli generale (162) și licee (46). De paza a 208 școli generale și licee se ocupă chiar polițiștii și jandarmii, în lipsa unor agenți de pază angajați de instituțiile de învățământ.

„Numărul total al unităților de învățământ dotate cu sisteme video este 103, din care 37 în mediul urban și 66 în mediul rural”, informează reprezentanții IPJ Arad. În ultimul an școlar, la nivelul județului, nu s-au făcut deloc investiții noi în astfel de sisteme, numărul de școli care le au în dotare fiind același ca și anul trecut.

„Numărul total al unităților de învățământ asigurate cu pază este de 59, dintre care 42 în mediul urban și 17 în mediul rural”, spun polițiștii. Numărul școlilor din mediul urban care au pază a crescut cu cinci față de anul școlar 2016-2017, însă numărul celor din mediu rural a scăzut cu trei.

Printre cauzele producerii fenomenului infracțional în școli sau în raza acestora, polițiștii arădeni au identificat și lipsa paznicilor. „Restrângerea posturilor de pază în unitățile școlare, în special în mediul rural” favorizează producerea de infracțiuni, conform reprezentanților IPJ, în școlile care nu dispun de pază profesorii îndeplinind și funcția de „paznic” al elevilor, de multe ori aceștia fiind, însă, depășiți de situație.

Share With: