Instituțiile din Republica Moldova nu vor mai angaja firme private de pază
În Republica Moldova instituțiile statului vor trece în paza Ministerului de Interne, astfel firmele particulare de pază nu vor mai fi contractate pentru a oferi aceste servicii.
Ministerele, instituțiile subordonate acestora, sediile procuraturilor sau ale instanțelor de judecată, obiectivele de păstrare a armelor sau societățile comerciale cu capital de stat nu vor mai fi păzite de angajații unor firme particulare, informează ziarulnational.md.
Guvernul a aprobat pe 25 septembrie un proiect de lege care interzice activitatea particulară de pază la obiectivele strategice ale Republicii Moldova. Astfel, se revine la situația de până în anul 2015, când organizațiile particulare de detectivi și pază nu aveau dreptul să presteze astfel de servicii instituțiilor de stat.
Potrivit proiectului de lege, paza structurilor publice trece la Ministerul Afacerilor Interne și la structurile subordonate acestuia.
„Prin acest proiect ne propunem să mai dezmembrăm o schemă de corupție folosită de regimul oligarhic. Foarte multe instituții de stat erau păzite de firmele lui Plahotniuc sau de oamenii săi. Aceste contracte erau atribuite într-un mod dubios. Despre modul în care au fost păzite aceste instituții am putut să simțim pe pielea proprie”, a comentat premierul Maia Sandu, citată de jurnal.md.
Precizăm că, două întreprinderi private dintre cele peste o sută care prestează servicii de pază și detectiv au câștigat de mai mulți ani licitații avantajoase pentru asigurarea pazei instituțiilor de stat, se arată într-o investigație publicată de Anticorupție.md.
Una dintre firme, Argus-S, aparține unei companii off-shore, afiliată fostului lider al PD, Vladimir Plahotniuc, iar cealaltă este a unui fost polițist, care ar avea legături cu autoritatea criminală Vladimir Moscalciuc, alias Makena.
Proiectul mai stipulează că în ceea ce privește Banca Națională a Moldovei va fi admisă paza particulară, precizează cotidianul.md.
Conform proiectului de modificare a legii, lista obiectivelor asupra cărora va fi interzisă paza particulară va fi completată cu:
– Ministerele și structurile organizaționale din sfera lor de competență
– Autorităţile administrative centrale subordonate Guvernului şi structurile organizaţionale din sfera lor de competenţă, inclusiv instituțiile publice finanțate de la bugetul de stat
– Autoritățile publice autonome
– Instanţele judecătoreşti și Procuratura
– Întreprinderile de stat şi/sau societățile comerciale cu capital de stat și societățile comerciale cu capital social majoritar de stat”.