Dronele, pericol de securitate
De la posibilele ciocniri cu avioane până la folosirea lor ca arme în Orientul mijlociu, puterea destructivă a dronelor s-a văzut foarte bine și în cazul unei încercări de asasinat.
Odată cu proliferare dronelor, numeroase voci influente din domeniul securității și-au exprimat îngrijorarea cu privire la potențialele amenințări ce ar putea veni din partea dronelor. Capacitățile de distrugere ale dronelor au fost demonstrate deja în scenarii reale, scrie securityinfowatch.com.
Cei care lucrează în domeniul securității pot adăuga dronele la lista de instrumente care pot fi folosite pentru asasinate, după ce un grup de conspiratori a încercat să îl omoare pe Nicolas Maduro, pe 5 august, pe președintele Venezuelei, folosind o dronă echipată cu exploziv plastic. Persoanele care se ocupă de securitatea președintelui au reușit să pună la pământ drona folosind tehnologia care bruiază semnalul radio. Deși nimeni nu a murit în urma incidentului, șapte soldați au fost răniți.
Logan Harris, CEO al SpotterRF, o companie care creează soluții de supraveghere radar pentru detectarea dronelor și a altor amenințări de securitate asupra perimetrelor, spune că încercarea de asasinare a lui Maduro va spori conștientizarea amenințărilor aduse de drone și a modului în care riscurile evoluează.
Pablo Estrada, vicepreședinte de marketing al Dedrone, care oferă sisteme de identificare și urmărire a dronelor precum și tehnologie de bruiere a semnalului, spune că lansarea de atacuri teroriste cu ajutorul dronelor nu este ceva nou și că faptul că o persoană care ocupă o poziție înaltă ca Maduro a fost ținta unui astfel de incident reamintește tutror că amenințarea este una reală.
În cazul fabricilor, centralelor nucleare și stadioanelor din Statele Unite, instrumentele pe care acestea le au la dispoziție pentru a opri acțiunea dronelor nu sunt suficiente deoarece doar guvernul și armata au permisiunea de a folosi bruiajul în mod legal.
Statele Unite și Uniunea Europeană reglementează folosirea dronelor de către persoanele private, pentru a preveni incidentele. Cel mai recent, Republica Moldova va adopta și ea un regulament pentru folosirea dronelor.
La sfârșitul lunii iulie, s-a anunțat că folosirea dronelor, sau a aparatelor de zbor fără pilot în Republica Moldova, urmează a fi reglementată prin lege. Deținătorii de astfel de dispozitive vor trebui să raporteze activitatea lor și să respecte anumite reguli legate de distanța față de proprietățile private, dar și înalțimea de zbor a dronelor, scrie agora.md.
Potrivit șefului Autorității Aeronautice Civile (AAC), Radu Bezniuc, dronele sunt utilizate pe larg în diferite domenii, motiv pentru care este nevoie de reglementarea acestora. Instituția a lansat pentru discuții publice proiectul unui Regulament în domeniu.
Potrivit reglementărilor propuse, primul lucru care va fi făcut, odată cu intrarea în vigoare a noului Regulament, va fi crearea unui Registru al aparatelor de zbor fără pilot. Procedura de înregistrare a dronelor va fi una simplă. În cazul în care zborul nu se preconizează în zone restricționate, cererea de înregistrare provizorie va fi depusă online, pe pagina web al AAC, împreună cu datele despre zborul pe care îl solicită – coordonatele, ziua, ora, declarația pe propria răspundere. Din momentul depunerii, solicitantului i se va elibera certificatul de înregistrare provizorie, pentru o perioadă de 30 de zile, timp în care acesta va înregistra permanent drona și va lua cunoștință cu regulile de utilizare a acesteia.
Înregistrarea presupune identificarea prin aplicarea pe carcasa acesteia a codului de identificare QR-code. Totodată, deținătorul aparatului de zbor fără pilot va fi informat despre regulile de utilizare a acestuia în spațiul aerian al Republicii Moldova și vor fi testate abilitățile acestuia de mânuire a dronelor.
Utilizarea dronelor deasupra zonelor populate din localități sau deasupra mulțimilor de oameni va fi interzisă. Totodată, pentru operarea nesancționată sau neconformă a dronelor vor fi aplicate amenzi. Acest lucru va fi posibil în baza unui regulament, care a fost prezentat pentru discuții publice, informează MOLDPRES.md.
Potrivit documentului, altitudinea maximă la care va fi permisă desfășurarea operațiunilor cu aparate de zbor fără pilot va fi de 100 m. Totodată, va fi interzisă operarea aeronavelor fără pilot la o distanță mai mică de 250 m de la orice tip de mijloace de transport și deasupra zonelor populate din localități.