HomeStiriSecuritate FizicaContinuă campaniile poliției de prevenire a violenței în școli

Continuă campaniile poliției de prevenire a violenței în școli

Acțiunile preventive, care au avut loc în școli, ale polițiștilor ilfoveni nu sunt singurele de acest fel. Și alte inspectorate de poliție au lansat campanii de prevenire a violenței în școli.

Poliţiştii ilfoveni au organizat de la începutul anului peste 120 de sesiuni de informare în şcoli şi grădiniţe, unde au prezentat aspecte de interes specifice elevilor şi cadrelor didactice în scopul prevenirii violenţei în şcoli, bullying şi cyberbullying, se arată într-un comunicat al IPJ Ilfov, relatează securityportal.ro.

În timpul întâlnirilor au avut loc dezbateri privind prevenirea violenţei în şcoli, comportamentele antisociale generatoare ale delincvenţei juvenile, consecinţele comportamentului deviant, ale consumului de droguri legale şi ilegale, siguranţa pe internet, fiind proiectate filme tematice pe problematica abordată.

Recent, în zilele de 19 și 20 septembrie, sub coordonarea Serviciului de Ordine Publică Dolj și cu sprijinul de specialitate al Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, polițiștii de ordine publică doljeni au efectuat activități de prevenire a delicvenței juvenile și a victimizării minorilor, în cadrul unităților de învățământ din județ, conform gds.ro.

Acţiunile au urmărit totodată, menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică în zona unităţilor de învăţământ, siguranţa elevilor reprezentând o prioritate pentru poliţişti.

Având în vedere aspectele de mai sus, 126 de unități școlare au fost vizate de acțiunile polițiștilor, atât elevii cât și cadrele didactice primind sfaturi utile din partea oamenilor legii, astfel încât incidentele negative să fie evitate.

Pe lângă sfaturile legate de prevenirea delicvenței juvenile și modalitățile concrete de gestionare a unor situații care ar putea degenera în altercații fizice, polițiștii au abordat și subiecte referitoare la siguranța în mediul online, cât și pe stradă, atunci când elevii se deplasează neînsoțiți.

Având ca principal obiectiv siguranţa elevilor, polițiștii de ordine publică au verificat şi sistemele de securitate din cadrul unităților de învățământ, fiind aplicate sancțiuni contravenționale conform Legii 333/2003, privind paza obiectivelor, reprezentanţii școlilor primind totodată îndrumări, în vederea remedierii deficiențelor constatate.

De asemenea, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani este parte semnatară a Planului teritorial comun de acţiune – cadru pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delicvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar în anul şcolar 2018-2019, precizează monitorulbt.ro.

Astfel, jandarmii vor desfăşura activităţi specifice pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale în preajma unităţilor de învăţământ. Personalul desemnat din cadrul unităţii va desfăşura campanii de prevenire a faptelor antisociale la unităţile de învăţamânt, campanii care se subscriu celor trei direcţii de acţiune specifice mediului şcolar, pentru fiecare direcţie urmând a se desfăşura câte o campanie de prevenire, astfel:
1.Prevenirea violenţei – Campania ,,Şcoala în siguranţă!”

2.Prevenirea delincvenţei juvenile – Campania ,,Adolescenţă fără delincvenţă!”

3.Prevenirea consumului şi comercializării de substanțe interzise în rândul elevilor – Campania ,,Fii conştient, nu dependent!”

Pe parcursul anului şcolar, personalul operativ al IJJ Botoşani va acţiona în incinta şi în zonele adiacente instituţiilor de învăţământ din resposabilitate, pe traseele de afluire/defluire a elevilor şi personalului didactic, în intervalele orare în care încep sau se finalizează activităţile didactice, având ca obiectiv prioritar prevenirea şi combaterea faptelor antisociale şi creşterea gradului de siguranţă al participanţilor la procesul de învăţămant. Unităţile de învăţământ din responsabilitatea unităţii sunt prevăzute cu amenajări şi mijloace tehnice care asigură un grad sporit de siguranţă, respectiv sunt împrejmuite cu gard, zona este ilumintă public, sunt asigurate permanent cu pază umană şi sunt dotate cu sisteme de supraveghere video în interior şi pe exterior.

Share With: