Unde nu ar trebui să fie instalate camere video
Instalarea camerele video se extinde pe zi ce trece, dar asta generează și îngrijorări legate de intimitate. SourceSecurity a întrebat unde nu este în regulă ca acestea să fie instalate.
Experții din domeniul supravegherii video: Stuart Rawling de la Pelco by Schneider Electric, Jumbi Edulbehram de la Oncam, John Davies de la TDSi și Daniel Gundry de la Vistacom au fost întrebați unde nu este în regulă să instalăm camere de supraveghere, conform sourcesecurity.com.
Aproape toți au spus că pentru a respecta intimitatea oamenilor, camerele de supraveghere nu ar trebui să fie instalate în cabinele de schimb, în băi, dormitoare. Alte locații ar fi bisericile, în clasele cu elevi, căminele pentru bătrâni și chiar pe stradă dacă acestea bat în geamul locuințelor.
„Cu toate acestea, monitorizarea accesului public la aceste zone sensibile ar putea fi o măsură justificată,” precizează John Davies, director TDSi.
În România, dacă veri să instalezi camere de supraveghere la locul de muncă sau acasă, primul lucru care trebuie sa il iei in vedere inainte de a instala o camera de supraveghere este dreptul angajaților sau oricărei alte persoane care trece prin fata camerei instalate, inclusiv drepturile tale de a supraveghea un perimetru, preciza icansee.ro, în 2014.
Persoanele fizice care au casa pe pământ sau curți comune cu alte persoane au dreptul sa monteze camere unde doresc, atata timp cat unghiul pe care il supravegheaza nu apartine de locuri publice si de asemenea este nevoie de cererea consimtamantului persoanelor cu care se imparte curtea.
Persoanele care stau la bloc si isi instaleaza camere de supraveghere in fata usii sau in afara apartamentului trebuie sa primeasca acordul de la toti vecinii blocului. Sau daca un administrator de bloc doreste sa instaleze camere in fiecare scara, la intrare, trebuie sa ceara acordul tuturor locatarilor pentru a instala camere si pentru a putea supraveghea in mod legal.
Dar anul acesta a intrat în vigoare regulamentul GDPR care vrea să protejeze intimitatea utilizatorilor. Condițiile în care angajatorii își pot supraveghea sediul sau punctul de lucru urmează a fi stabilite printr-un nou Proiect de lege, care a fost adoptat deja de Camera Deputaților. Proiectul de Lege este necesar deoarece Regulamentul UE nu prevede reguli clare în acest domeniu și permite adoptarea de astfel de legi de către statele membre. Astfel, angajatorii care vor să folosească un sistem de supraveghere video trebuie să respecte mai multe condiții. Prima ar fi justificarea obiectivă a folosirii supravegherii video, spre exemplu existența riscului de furt de către angajați în comerțul cu amănuntul. În al doilea rând, este obligatorie informarea angajaților cu privire la existența camerelor de supraveghere și scopul acestora. Înaintea instalării camerelor de supraveghere, angajatorul trebuie să consulte sindicatul sau reprezentanții angajaților pentru a afla părerea acestora și să înregistreze și să propună soluții pentru eventualele obiecții, conform securityportal.ro.