Tehnologiile Radar și LiDAR pentru protecția perimetrului
Tehnologiile Radar și LiDAR devin o alternativă bună pentru detecția intruziunilor și protecția perimetrului, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale.
Tehnologiile Radar și LiDAR sunt foarte cerute în industria mașinilor care se conduc singure, progresele făcute de cele două tehnologii au un efect și asupra supravegherii perimetrului. În acest domeniu, ambele tehnologii devin alternative viabile sau îmbunătățiri pentru detecție în cazul perimetrelor vaste, scrie securityinfowatch.com.
Tehnologia Radar folosește unde de frecvență radio pentru a detecta țintele. Constă într-un sensor de detecție a obiectelor care folosește unde radio pentru a determina raza, altitudinea, direcția și viteza obiectelor.
Tehnologia LiDAR folosește laser cu puls pentru a măsura distanța într-un mod asemănător, adică măsoară cât timp îi ia luminii laser să ajungă la un anumit obiect sau suprafață. În general, tehnologia LiDAR costă mai mult ca un sistem obișnuit de radar la sol. Ambele tehnologii pot fi montate cu ușurință pe structurile deja existente, eliminând nevoia de a săpa tranșee și folosi cablu în exces. Dispozitivele radar pot și să consume puțin și unele dintre ele pot fi alimentate de panouri solare.
Yaron Zussman, manager general al Magos Systems America, spune că un singur radar poate înlocui 12 camere de supraveghere pentru protecția unei clădiri industriale. Avantajul este că funcționează foro probleme indiferent de condițiile meteo. Un alt avantaj este capacitatea de detecție la distanțe mari, putând acoperi o rază de peste 800 de metri.
Însă, tehnologia LiDAR nu ajunge chiar așa departe și ar putea fi afectată de ceață, ploaie sau chiar praf, cum spune Zussman.
Pentru a fi eficientă, tehnologia radar este de obicei integrată cu un sistem de supraveghere video, dar tehnologia LiDAR nu are nevoie de un sistem de supraveghere video pentru a recunoaște obiectele.
În plus, tehnologiile Radar și LiDAR permit folosirea inteligenței artificiale pentru sistemele de detecție perimetrale.
Anul acesta, Quanergy Systems, un producător de senzori LiDAR și soluții inteligente de redare a imaginilor 3D, a anunțat că a creat o soluție de securitate pentru securizarea perimetrelor sensibile. Soluția de securitate a companiei folosește senzori LiDAR, conform securityportal.ro.
Soluția constă din sistemul inteligent de monitorizare al Quanergy, susținut de senzorul M8 LiDAR și software-ul de percepție a inteligenței artificiale QORTEX. Mai mulți senzori LiDAR creează un punct 3D în cloud pentru detectarea, clasificarea și urmărirea breșelor de securitate fizică din orice mediu, zi și noapte, și alertează instant autoritățile, trimițându-le spre o locație specifică. Sistemul permite monitorizarea 24/7 și poate fi alimentat de panouri solare cu ajutorul unor acumulatori sau al unui sistem de energie electrică.