404 Not Found


nginx
Polițiștii vor înregistra discuțiile cu cetățenii cu ajutorul unor camere video - Security Portal
HomeStiriBusiness & TehnologiePolițiștii vor înregistra discuțiile cu cetățenii cu ajutorul unor camere video
Polițiștii vor îregistra discuțiile cu cetățenii cu ajutorul unor camere video

Polițiștii vor înregistra discuțiile cu cetățenii cu ajutorul unor camere video

Poliţia Capitalei va achiziționa 1.200 de mini camere de filmat, pe care agenţii le vor purta în piept pentru a-i înregistra pe cetăţeni.

Poliția Romana a lansat, în 2017, un proiect-pilot prin care polițiștii din structurile de siguranță și ordine publică purtau o cameră video și audio, astfel încât discuțiile cu cetățenii să fie înregistrate și stocate, conform ziare.com.

Inițial, proiectul pilot a fost implementat, pentru început, în două municipii reședință de județ din două zone diferite ale țării pentru a vedea atât reacția polițiștilor, cât și reactia cetățenilor. IGPR a început cu 32 de dispozitive Body Worn Camera și a luat în considerare achiziționarea de camere pentru dotarea tuturor polițiștilor dacă rezultatele proiectului se ridică la nivelul așteptărilor.

Body Worn Camera are o rezoluție de 720p HD, memorie de 32 GB, un unghi de înregistrare de 130 grade și înregistrează cu 60 de secunde înainte de momentul declanșării înregistrării propriu zise.

De la proiectul pilot lansat în 2017, situația a evoluat. 20 dintre polițiștii Capitalei au folosit camere de purtat în ultimii doi ani în misiuni, conform stirileprotv.ro.

De la 20 de camere donate de Sindicatul Europol, Poliţia Capitalei va extinde proiectul la 1.200 de astfel de dispozitive. Asta înseamnă că cei mai mulţi dintre poliţiştii care intervin pe teren în Bucureşti vor fi dotaţi cu bodycam-uri. Cele 1.200 de dispozitive vor fi distribuite poliţiştilor de la Brigada Rutieră şi celor de la secţiile de poliţie din Capitală.

Trebuie să ştiţi că dacă un poliţist vă opreşte trebuie să fiţi atenţi şi la ce spuneţi, pentru că acest dispozitiv înregistrează atât video cât şi audio. În cazul unei contestaţii sau a unui proces, aceste imagini vor fi probă în instanţă.

Aceste schimbări vin şi cu un set de drepturi pentru cetăţeni. Oamenii trebuie să fie anunţaţi înainte de a fi filmaţi. Nu pot să refuze, dar pot oricând să le ceară celor de la poliţie să le dea informaţii despre serverul pe care sunt stocate imaginile şi pentru ce durată.

O astfel de cameră costă în jur de 600 de lei. Contractul a fost deja atribuit unei firme, care are la dispoziţie 24 de luni să livreze dispozitivele.

Gabriel Gârniță, Sindicat EUROPOL: „Se va vedea foarte clar cum a intervenit poliţistul, cum a raspouns cetăţeanul. Vă dau un exemplu. Mulţi colegi au spus că atunci când îi anunţă pe cetăţeni că sunt filmat, îşi schimbă comportamentul în bine.

În plus, în decembrie 2018, Hotnews a raportat, despre un proiect de lege, care fusese pus în dezbatere publică și depus apoi în Parlament. Acesta prevede acordarea de amenzi pe baza înregistrărilor video primite de la participanții la trafic, conform hotnews.ro.

Proiectul de lege le dă posibilitatea polițiștilor să constate contravenții și pe baza probelor video, înregistrate de camere de bord, trimise de participanții la trafic, iar probele ar trebui încărcate pe un site al Poliției însoțite de o declarație pe proprie răspundere a celui care face sesizarea, care dacă declară în fals va primi amendă.

Share With: