HomeStiriBusiness & TehnologiePoiectul de supraveghere SafeShore pentru securitatea litoralului Mării Negre

Poiectul de supraveghere SafeShore pentru securitatea litoralului Mării Negre

Pe 27 noiembrie a fost testat la Neptun un sistem de detecție a dronelor, ambarcațiunilor de mici dimensiuni și a persoanelor aflate în apă, pentru securitatea litoralului Mării Negre.

În ultimii ani folosirea aeronavelor civile fără pilot la bord (Remotely Piloted Aerial Systems/Unmanned Aerial Vehicles), denumite generic și „drone” a devenit o obişnuinţă atât pentru persoanele fizice cât și pentru cele juridice. Dronele sunt utilizate legal într-o gamă largă de sectoare, de la poliție, la industria construcțiilor, monitorizarea mediului, radiodifuziune, etc. Aceeași tehnologie este exploatată însă pentru activități ilegale sau criminale, ce pot constitui o amenințare la adresa publicul larg. Grupările de crimă organizată și terorism, contrabandiștii și traficanții, folosesc dronele pentru operații precum observarea și supravegherea ilegală, traficul de droguri sau ca și vectori de atac fizic, scrie ecopolitic.ro.

Comisia Europeană a investit în cercetarea şi proiectarea de soluții care abordează acest nou tip de amenințare. Proiectul de cercetare SafeShore, finanțat de Comisia Europeană prin intermediul Programului Cadru H2020, a abordat în mod eficient şi inovativ această nouă metodă, declanşată de folosirea pe scară largă a dronelor, prin dezvoltarea unui sistem prototip care poate contracara aceste noi tipuri de provocări.

Prototipul combină cele mai noi tehnologii de detecție (echipamente LIDAR, senzori acustici, senzori radio și senzori video) într-o singură platformă care utilizează metodologii avansate de fuziune a datelor ceea ce face imposibilă pătruderea neobservată a unei drone în spaţiul protejat de Safeshore.
Potrivit coordonatorilor proiectului, SafeShore a fost proiectat și realizat, astfel încât să acopere o gamă variată de misiuni: protecția infrastructurilor critice (aeroporturi, centrale nucleare, sedii guvernamentale, etc.), protecția demnitarilor și a sediilor de lucru ale acestora, asigurarea securității pe timpul adunărilor publice, urmărindu-se totodată și integrarea acestuia cu sistemele existente de supraveghere a frontierelor. În aceeași măsură, sistemul poate fi utilizat și pentru asigurarea măsurilor de pază a penitenciarelor, supravegherea ariilor protejate. Sistemul este compus din trei platforme mobile, ce pot fi controlate de la distanță dintr-un centru de comandă și control, precizează evz.ro.

După detectarea dronelor, persoanelor sau navelor suspecte, partenerii din proiecte, cei de la SPP, intervin pentru partea de pază demnitari, iar Poliția de Frontieră, pentru asigurarea securității frontierei.

Remus Dogaru, de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română consideră că “sistemul este aplicabil în condițiile în care va fi generalizat pe malul mării, deocamdată este un proiect, un incubator de idei care testează anumite soluții tehnice”.

Mai multe detalii despre proiect și partenerii care fac parte din SafeShore pot fi găsite la http://safeshore.eu/

Share With: