HomeStiriBusiness & TehnologiePartea bună și partea negativă a unei case inteligente
alarm

Partea bună și partea negativă a unei case inteligente

alarmDispozitivele inteligente conectate la internet care sunt prezente în casele inteligente pot să ne facă viața mai ușoară sau o complice.

Casele inteligente sunt un aspect inovativ al Internet of Things, care promite să ofere un control mai bun asupra securității casei împreună cu o îmbunătățire a eficienței și productivității. Anul trecut, disponibilitatea la scară largă a caselor inteligente a crescut și va continua să crească cu ajutorul producătorilor de dispozitive inteligente, care sunt din ce în ce mai sofisticate, scrie techgenix.com.

Există câteva trenduri legate de tehnologia smart home în 2018 care s-ar putea menține și în anii viitori. Printre acestea se numără o integrare mai mare a dispozitivelor inteligente, un rol mai mare și mai important pentru inteligența artificială, o axare mai mare pe supraveghere video și securitate, împărtășirea informațiilor de la dispozitivele smart home, nivele mai mari de personalizare, mai multe integrări ale asistenților de voce și altele.
Deoarece casele inteligente se bazează pe dispozitive inteligente care de obicei sunt conectate la internet fără fir, acestea sunt predispuse la a avea vulnerabilități severe. Pot fi oprite din funcționare de diverse probleme precum pene de rețea, pene ale furnizorilor de servicii, infractori cibernetici, modificări ale rețelelor, furt și jaf.

Persoanele care se descurcă bine cu tehnologia pot folosi cu ușurință o casă inteligentă, dar cei care nu se descurcă nu vor putea să își administreze sistemele singuri.

Despre costul unei case inteligente de ultimă generație se poate spune că este încă foarte ridicat. Instalarea unor funcții automate care să funcționeze perfect împreună cu toate dispozitivele din locuință și echipamentele cu senzori inteligenți, precum și monitorizarea lor rezultă un cost mult mai ridicat.

O mai bună securitate și prevenirea infracțiunilor este unul dintre avantajele smart home. Cu toate acestea, tehnologia poate fi o amenințare când este folosită de cine nu trebuie. Spre exemplu, camerele TVCI, senzorii folosiți la uși și la intrări folosesc rețeaua wireless pentru a alerta propietarii de existența unei activități neobișnuite. Dar dacă această rețea este accesată de hackeri toate activitățile utilizatorului și imaginile de securitate pot fi monitorizate de atacator.

De asemenea, faptul că dispozitivele depind de o rețea de internet wireless le face să nu fie 100% de încredere deoarece dacă conexiunea este întreruptă, atunci este probabil ca majoritatea dispozitivelor să nu poată fi controlate de utilizator sau chiar să nu mai funcționeze.
Tehnologiile Internet of Things (IoT) şi conectivitatea pe care o promit acestea au deschis apetitul consumatorilor pentru avantajele tehnologiei, însă amprenta digitalizării în viaţa oamenilor vine cu pericole aduse de ameninţările cibernetice care au crescut exponenţial în ultimii ani, scrie businessmagazin.ro.

Luna trecută, specialişti de top în securitate cibernetică de la compania slovacă ESET au vorbit în cadrul unui eveniment internaţional dedicat presei despre pericolele cibernetice ale anului 2018 şi ale anilor următori. Printre problemele cunoscute şi abordate deja de zeci de ani, precum protejarea unui device personal sau a unei reţele, problematica vulnerabilităţilor pe care le prezintă tehnologiile de tip IoT a devenit una tot mai fierbinte.

Astfel, am aflat acolo că, atunci când eşti un pasionat avid de tehnologie şi îţi doreşti să încerci imediat orice device (dispozitiv) de tip smart, te poţi expune pericolelor cibernetice chiar şi prin saltea, furculiţă sau prin jucăriile copiilor.

Atunci când ne gândim la soluţii de securitate cibernetică, nu ne vine în minte că ar trebui să avem un software care să ne protejeze peria de păr (dacă aceasta este un device smart), iar specialiştii atrag atenţa că, deşi inteligente, device-urile IoT nu ar trebui considerate neapărat sigure, iar vulnerabilitatea unui device conectat prin reţea la restul device-urilor din casă devine o vulnerabilitate pentru întreaga casă.

Care este pericolul dacă cineva îţi hackuieşte peria de păr? La prima vedere poate niciunul, deoarece utilizatorul nu consideră textura părului o informaţie sensibilă. Însă specificul tehnologiilor IoT stă în conectivitate. Atât conectivitatea la internet, cât şi interconectivitatea. Accesul la un device neprotejat atât de banal precum o perie de păr pe care o utilizezi acasă, conectată la acelaşi router de internet nesecurizat precum celelalte dispozitive din casă, poate asigura unui atacator accesul la întreg sistemul smart home, caz în care cu cât mai multe dispozitive IoT, cu atât mai bine pentru atacator.

Share With: