HomeStiriBusiness & TehnologieO hackeriță din SUA a creat haine care păcălesc radarele
O hackeriță din SUA a creat haine care păcălesc sistemele radar

O hackeriță din SUA a creat haine care păcălesc radarele

O hackeriță din SUA a creat haine care păcălesc sistemele radar

Foto: Kate Rose

O hackeriță din SUA a creat haine menite să păcălească sistemele de supraveghere care folosesc recunoașterea plăcuței de înmatriculare.

Rochia care păcălește radarele a fost creată de o hackeriță din SUA. Inedita invenție are imprimate mai o serie de numere și cifre care par a fi ale unor autoturisme, iar astfel sistemele video de identificare ale Poliției sunt puse în dificultate. Mai mult, plăcuţele de înmatriculare sunt dispuse într-o ordine care redă pasaje din cel de-al patrulea amendament din Constituţia Statelor Uite, care îi protejează pe cetăţeni de supravegherea abuzivă a guvernului, relatează The Guardian și gandul.info, citate de libertatea.ro.

Camerele radarelor şi cele de supraveghere a traficului sunt puse în dificultate, deoarece nu pot face diferenţa între plăcuţele reale ale autoturismului şi cele imprimate pe haine. Astfel, în sistemul poliţiştilor sunt înregistrate mai multe numere, ceea ce înseamnă că oamenii legii trebuie să le verifice pe fiecare în parte înainte să ia măsuri împotriva proprietarului mașinii. Kate a spus că vrea să descurajeze dezvoltarea sistemelor de supraveghere a cetăţenilor.

Ca multe alte tehnologii de supraveghere din orașele americane, recunoașterea plăcuței de înmatriculare (ALPR) este peste tot, funcționând mereu. Acestea sunt montate peste tot de la stâlpii de telefonie la mașini de poliție, dar pot fi folosite în mai multe scopuri, nu doar ca radare. Recunoașterea plăcuței de înmatriculare reprezintă un sistem privat care înregistrează orice seamănă cu o plăcuță de înmatriculare, colectând până la mii de plăcuțe pe minut. Așadar, când conduci, aceste sisteme citesc plăcuțele de înmatriculare ale vehiculului și colectează locația GPS și informațiile de înregistrare, precum și data și ora, scrie vice.com.

Conform celor de la Electronic Frontier Foundation, ALPR nu este doar o tehnologie pentru pedepsirea infracțiunilor ci și un sistem de supraveghere video detaliat, permițând poliției să urmărească oamenii care pleacă din locuri precum centre și clinici de reabilitare.

Kate Rose este profesionistă în domeniul securității și creatoare de modă. Ea creează modele de textile care compromit tehnologia folosită de aparatele radar care colectează informații despre plăcuțele de înmatriculare prin crearea de haine pline cu plăcuțe de înmatriculare false.

Hainele făcute de Kate Rose au fost prezentate la o conferință pe teme de securitate IT DEF CON 27.

Share With: