HomeStiriBusiness & TehnologieMoscova plănuiește să folosescă recunoașterea facială cu sistemul de supraveghere urban

Moscova plănuiește să folosescă recunoașterea facială cu sistemul de supraveghere urban

Autoritățile din Moscova spun că plănuiesc implementarea unui sistem de recunoaștere facială care să aibă acces la peste 160.000 de camere de supraveghere deja instalate.

Anul acesta, Moscova se va alătura unui număr mare de orașe de pe glob a căror populație este monitorizată de programe de recunoaștere facială care folosește inteligența artificială, scrie defenseone.com.

Peste 160.000 de camere de supraveghere sunt deja instalate pe străzile Moscovei și la metrou, care este unul dintre cele mai mari din lume. Companiile care dezvoltă tehnologii de recunoaștere facială pe baza inteligenței artificiale concurează pentru implementarea unor astfel de tehnologii. Printre acestea se numără NtechLab, un startup a cărei tehnologie de recunoaștere facială, FindFace, a câștigat premiul IARPA în 2017. În 2018 a fost implementat la Cupa Mondială de Fotbal șia r fi descoperit furturi de bunuri și ar fi prevenit alte infracțiuni.

Artem Kuharenko, CEO al NtechLab, a declarat pentru ziarul local RiaNovosti, că FindFace operează în cadrul unui program pilot de supraveghere în diferite orașe rusești și că doar în regiunea Tartarstan au fost rezolvate cazurile a aproximativ 2.000 de infracțiuni cu ajutorul supravegherii video.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat joi că doreşte instalarea în capitala Rusiei a peste 200.000 de camere video dotate cu tehnologie de recunoaştere facială, relatează EFE, citat de jurnalul.antena3.ro.

Anul acesta vom anunţa cât de curând o licitaţie pentru a crea un sistem de recunoaştere facială de mare anvergură“, a declarat Sobianin la o reuniune pe probleme legate de inteligenţă artificială.

Potrivit lui, la crearea acestui sistem de supraveghere video a Primăriei se va colabora cu Ministerul de Interne al Rusiei.

IVA Cognitive este o altă companie care ar putea fi implicată, iar CEO-ul companiei, Alexey Tsessarsky, a speculat că autoritățile ar putea organiza un consorțiu sau ar putea încerca mai multe soluții în același timp. Tehnologia produsă de această companie include și analize predicitive pe lângă recunoașterea facială, scrie biometricupdate.com.
Alexey Tsessarsky și Artem Kuharenko recunosc că există riscuri asociate cu folosirea acestei tehnologii, dar spun că sunt compensate de beneficii.

Acest lucru se întâmplă cu orice tehnologie. Noi, ca dezvoltatori, vedem o mulțime de opțiuni utile pentru utilizarea sa, dar există întotdeauna cei care gândesc diferit”, spune Kuharenko. „Și totuși, beneficiile sunt incomparabil mai multe decât orice rău.

Share With: