Interzicerea folosirii recunoașterii faciale de către autorități nu este fără motiv
Orașul San Francisco este primul oraș din Statele Unite care a interzis folosirea recunoașterii faciale de către autorități. Acest pas este văzut cu ochi buni de cei care susțin implementarea unor reguli stricte referitoare la confidențialitate.
Orașul San Francisco a votat pentru interzicerea folosirii recunoașterii faciale, fiind primul oraș din Statele Unite care interzice asta. Nu va fi permisă folosirea recunoașterii faciale de către agențiile guvernamentale locale, precum autoritatea de transport sau poliția. În plus, orice nou plan de achiziție de tehnologii de supraveghere video trebuie să fie aprobat de administratorii orașului, scrie bbc.com.
Măsura a fost aprobată în luna mai. Oponenții săi au spus că aceasta va supune riscului siguranța oamenilor și va împiedica eforturile de a combate infracțiunile.
Cei care au fost în favoarea acestei masuri au spus că tehnologia nu este de încredere și a reprezentat o încălcare inutilă a libertății și intimității persoanelor.
Camerele definesc avansul tehnologic din perioada actuală. Sunt folosite pentru a debloca telefoanele inteligente, ochii de mâine ai dronelor autonome. Și nu se opresc aici. Iar tehnologia continuă să se îmbunătățească. Îmbunătățirea analizei video permite computerelor să urmărească și să deosebească fețe, să ghicească comportamentele și intențiile oamenilor și să înțeleagă și să navigheze printre amenințările din mediul fizic, conform nytimes.com.
Autorul articolului, Farhad Manjoo, consideră că San Francisco are dreptate: recunoașterea facială trebuie ținută în frâu. Manjoo spune că recunoașterea facială nu ar trebui implementată fără reguli stricte legate de confidențialitate și fără să înțelegem riscurile.
Conform unui raport publicat de cercetătorul Clare Garvie, care studiază recunoașterea facială la Georgetown Law, a dezvăluit contracte publice care indică faptul că poliția din Chicago, Detroit și alte câteva orașe se grăbesc să instaleze sisteme de recunoaștere facială în timp real.
În Detroit, cercetătorii au descoperit că orașul a semnat un contract de un milion de dolari cu DataWorks Plus, un furnizor de software de recunoaștere facială. Acel software permite scanarea continuă a sute de camere publice și private instalate în întreg orașul. Fețele scanate pot fi verificate cu ajutorul unei baze de date cu fotografiile permiselor de conducere.
Într-un al doilea raport, Garvie a descoperit că sistemele de scanare a feței sunt folosite de poliție într-un mod grăbit, neglijent care ar trebui să pună la îndoială rezultatele.
Săptămâna trecută, activiștii American Civil Liberties Union (ACLU – Uniunea Libertăților Civile Americane) au încercat să încurajeze acționarii Amazon să aprobe o propunerile care ar fi limitat vânzarea Rekognition, software-ul de recunoaștere facială al companiei. Propunerile supuse la vot în cadrul unei conferințe anuale a acționarilor au fost respinse, scrie securityinfowatch.com.
Una dintre aceste propuneri ar fi un moratoriu pe vânzările către agențiile guvernamentale, în timp ce un altul ar fi mandatat o comisie independentă de studiu pentru a determina efectul tehnologiei asupra libertăților individuale.
Rekognition este folosit de o mulțime de organizații și companii, dar activiștii sunt îngrijorați în special de vânzarea tehnologiei către poliție și agențiile de aplicare a legii. Software-ul a fost deja adoptat de biroul șerifului din Oregon și de către departamentul de poliție din Orlando, Florida.
Activiștii și-au exprimat îngrijorările cu privire la noua tehnologie de foarte multe ori. Una dintre principalele lor îngrijorări este că recunoașterea facială ar fi folosită pentru a viza minoritățile, oamenii de culoare și femeile. Mai multe studii au arătat că recunoașterea facială este mai puțin exactă când se încearcă identificarea oamenilor de culoare și a femeilor, stimulând temerile.