Detectarea profesională a incendiilor prin detectoarele de fum cu aspirație
Detectarea timpurie a unui incendiu este un factor decisiv în salvarea de vieți și contribuie semnificativ la minimizarea pagubelor materiale. Un concept al protecției împotriva incendiilor integrat și pregătit pentru dezvoltări viitoare trebuie planificat conform standardelor, normelor specifice, reglementarilor din construcții și așteptărilor celor care vor certifica sistemul.
Detectoarele de incendiu punctuale obișnuite sunt cele mai răspândite dispozitive, însă pe lângă acestea, se pot utiliza și detectoarele de fum cu aspirație. Acestea din urmă constituie părți ale unui sistem profesional de detectare, semnalizare și alarmare a unui incendiu, constând practic dintr-un sistem de țevi de aspirație (tubulatură) și o unitate de evaluare.
Cum funcționează detectoarele de fum cu aspirație?
Tubulatura sistemului cu aspirație are orificii cu diametru redus, iar numărul și diametrul orificiilor depind de specificațiile de supraveghere prescrise. Un ventilator de aspirație sau o pompă de vid prelevează în mod continuu mostre de aer din zona supravegheată și le aduce în unitatea de evaluare. Acolo, un detector specializat în detectarea fumului examinează mostra de aer, căutând particule de fum. Sistemul va declanșa alarma de incendiu de îndată ce concentrația de fum măsurată depășește o valoare predefinită.
Eficiența sistemului poate fi îmbunătățită folosind accesorii certificate precum filtre, separatoare de condens și sisteme de purjare a tubulaturii. În funcție de producător, sunt utilizate fie module de detectare cu sensibilități diferite, fie – în funcție de cerințele aplicației date – se poate seta sensibilitatea sistemului prin software sau comutatoare. Un avantaj deosebit al detectoarelor de fum cu aspirație este acela că aerul prelevat poate fi filtrat, sau, dacă este necesar, dezumidificat.
Detectoarele de fum cu aspirație sunt recomandate a fi folosite mai ales în zonele cu cerințe foarte ridicate. Astfel, sunt preferate în zonele de producție a industriei alimentare, în aeroporturi și unități de reciclare, în depozite frigorifice, depozite cu rafturi înalte, centre expoziționale sau incinte sterile precum laboratoarele sau unitățile de producție a microcipurilor.
Ca urmare a cerințelor tehnice și economice diverse specifice aplicației, nu poate fi evitată utilizarea de sisteme eterogene. Honeywell oferă detectoare de fum cu aspirație de diferite mărci, combinând în mod optim toate clasele de sensibilitate definite în standard prin utilizarea de tehnologii diferite.
Sistemul FAAST LT-200 acoperă în principal aplicațiile cu cerințe de sensibilitate în clasa C și medii sensibile la mărimi perturbatoare. De asemenea, oferă valoare adăugată în special atunci când există dezvoltări puternice de fum, fenomen care se poate produce în zone de birouri sau în incinte cu o înălțime de instalare de până la șase metri. Aceasta combină tehnologii de aspirare consacrate cu o cameră brevetată de detectare sensibilă, având LED-uri IR și senzori de flux bidirecționali cu ultrasunete. Algoritmii avansați de evaluare reduc în mod semnificativ rata de alarme false.
Detectoarele de fum cu aspirație VESDA-E de la XTRALIS sunt preferate în clasele de sensibilitate A, B și C precum și în zone cu fluxuri puternice de aer. Sistemele bazate pe tehnologia laser de la VESDA sunt dezvoltate special pentru mediile industriale.
Prin alegerea conformă cerințelor aplicației, sistemele de detectare prin aspirație a fumului completează un concept sigur și profesional. Deși detectoarele de fum cu aspirație vin în completarea detectoarele de fum obișnuite, acestea reprezintă un avantaj în detectarea timpurie a unui incendiu
Citeste mai multe despre avantajele detectoarelor cu aspiratie de fum si solutia Honeywell.
Honeywell Life Safety Romania
Citeste mai multe despre avantajele detectoarelor cu aspiratie de fum si solutia Honeywell.